Bagolyfiókák Fenékpusztán (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 1.
Aprócska macskabagoly-fiókákat mentettek meg az MME Fenékpusztai Madármentő Állomásán. Az öt magatehetetlen bagolyfióka még március végén került a mentőállomásra, amikor a Zala megyei Gelsén fakivágáskor kipottyantak egy odúból.Ilyen pici bagolyfiókákat még nem láttam! – mondta Paprika Anikó a Madártani Egyesület munkatársa. Csukott szemmel, magatehetetlenül, teljesen átfagyva kerültek hozzánk. A legkisebb maximum két napos volt, de az is lehet, hogy csak aznap kelt ki a tojásból. Olyan kicsik voltak, hogy két kis műanyag mélytányérban elfértek. Ebben tettük őket infralámpa alá. – mesélte Anikó.
A legkisebb bagolyfióka másnapra elpusztult, a többi azonban megmaradt, őket a madarászok eleinte éjjel-nappal óránként etették apróra vágott húsdarabkákkal. Eközben ügyeltek a 38-40 fokos hőmérsékletre, gondozottjaik ugyanis pár napig kizárólag kánikulában érezték jól magukat.
A négy bagolycsemetét három-négy nap után fokozatosan kezdték hozzászoktatni a ritkább etetéshez és alacsonyabb hőmérséklethez. Lassan kinyílt a szemük, megtanultak felülni, és elkezdtek tollasodni. Négy hétig nem aludtunk szinte semmit, de megérte velük éjszakázni. Óriási élmény volt felnevelni őket! – mondta Anikó. Mostanra már a szárnyaikat próbálgatják egy külön helységben, és naponta csak kétszer, hajnalban és este kapnak enni.
3 fiókát remélhetőleg két hónap múlva már szabadon lehet engedni, a legkisebbnek azonban nagyon gyenge a lába, őt még edzik a madarászok. Ha nem jön tökéletesen rendbe, akkor valószínűleg a Madármentő Állomáson marad, mert félő, hogy nem tudna önállóan vadászni.
A bagolyfiókák nem árvák!
A bagolyfiókák egy hónapos korukban hagyják el először az üreget, de ekkor még nem tudnak repülni. Néha a közeli faágakon üldögélnek, de előfordul, hogy az első ügyetlen szárnypróbálgatásaik során a földre esnek, és ott várják a táplálékkal hazatérő szülőket. Ilyenkor a kirándulók gyakran összeszedik őket, azt gondolva, hogy a földön csetlő-botló madárfióka árva. Ez azonban a legritkább esetben van így. A fészket korán elhagyó fiókákat – rigókat, baglyokat, vörös vércséket - nem szabad összeszedni, mert a szülők a földön, a bokrok alatt tovább etetik őket. Ha ilyen madárfiókát talál, és úgy érzi veszélyben van ott ahol van, mondjuk éppen egy turistaút közepén, akkor óvatosan fogja meg, és ültesse fel egy közeli bokor ágára.
A macskabagolyról
A macskabagoly közepes nagyságú bagoly, tollfülek nélkül. Hangja kísérteties huhogás, amit decemberben és januárban hallat leggyakrabban. A macskabagoly éjszaka jár zsákmány után, de néha sütkérezik az odú előtt, vagy erdei házak kéményén. Középhegységi erdők, ártéri erdők lakója. Védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.