Mérges pókok Nagy-Britanniában (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 14. 
A melegedő éghajlat következtében a hírhedt fekete özveggyel rokon mérgező pókfaj kezd erőteljesen szaporodni Nagy-Britanniában, ahol eddig alig ismerték ez az állatot. A hamis özvegy - latin nevén steatoda nobilis - 1870-ben került át a szigetországba a Kanári-szigetekről, a nagy-britanniai hideg telek miatt azonban nemigen tudott meghonosodni ott.
Az utóbbi évek enyhe téli időjárása azonban kedvez a fajta szaporodásának - írta a The Sun című lap - különös óvatosságra intve egyúttal a gazdaságokban és a kiskertekben tevékenykedőket.  
Félelmetes hírű rokonával, a fekete özveggyel ellentétben a borsónyi méretű steatoda nobilis mérge nem halálos, de a csípés helyén nagyméretű duzzanat keletkezhet, komoly fájdalom kíséretében.
Mint Stuart Hina, a londoni történeti múzeum munkatársa a lapnak elmondta, az utóbbi tíz évben - egyértelműen a globális felmelegedésnek betudhatóan - több tízezerre nőtt a szigetországban élő példányok száma. Egyelőre még elsősorban a brit szigetek déli területei veszélyeztetettek, nemsokára azonban az északabbra fekvő vidékeken is várható a steatoda nobilis tömeges felbukkanása.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.