Gyilkos erdőirtás (STOP/InfoRádió )

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 15.
Az erdőirtás miatt egyetlen nap alatt annyi szén-dioxid kerül a levegőbe, mintha nyolcmillió ember repülne Londonból New Yorkba. Miközben futurisztikus találmányokkal és eljárásokkal igyekeznek megoldást kínálni a klímakatasztrófa elkerülésére, az erdők megtartására mintha senki sem gondolna.

Az egyenlítő mentén lévő esőerdők irtását ma már az éghajlatváltozás második legfontosabb okaként tartják számon a szakemberek, amely maga mögé utasítja a közlekedést és a gyáripart.

Az oxfordi központú Global Canopy Programme (GCP) nevű, esőerdőkkel foglalkozó tudósokat tömörítő szervezet szerint az erdők pusztításánál csak az energiatermelés bocsát ki nagyobb mennyiségű üvegházhatású gázt.

Az ENSZ-jelentés adatait is felhasználó jelentés szerint az erdőirtás a teljes üvegházgáz-kibocsátás mintegy negyedéért felelős, miközben a felmelegedéssel összefüggésben sokkal gyakrabban emlegetett közlekedés és ipar 14 százalékért, a repülés 3 százalékért felelős.

Ha nem történik semmi, az erdőirtás egyedül a következő négy évben annyi szén-dioxidot juttat a légkörbe, amennyit a történelem összes repülője, 2025-ig bezárólag.

A folyamat mértékét érzékelteti, hogy jelenleg már Indonézia a harmadik, Brazília a negyedik legnagyobb szén-dioxid kibocsátó, noha egyik ország sem rendelkezik az európaihoz vagy az indiaihoz mérhető nehéziparral. A Kongói-medence feletti hatalmas füstoszlopokat az űrből is jól lehet látni.

Kutatók szerint a klímaváltozást a legkönnyebben és legolcsóbban az elsősorban Brazíliában, Kongóban és Indonéziában folyó erdőirtás megfékezésével lehetne mérsékelni.

Ehhez ráadásul nincs szükség új technikai megoldásokra, mindössze egy olyan rendszert kellene kialakítani, amelyben a kormányoknak többet érnek az élő, mint a kivágott erdők.

Szakemberek azt is felvetik, hogy az Európai Unióban tekintélyes összeget, hektáronként 200 eurót (50 ezer forintot) kapnak a gazdák, ha nem használják a földjeiket.

Ezzel szemben még nem készült komoly javaslat arról, hogy a jóval értékesebb trópusi erdőket hasonló módszerrel óvnák meg, inkább sci-fikbe illő technológiai eljárások kidolgozását támogatják.

A még meglévő esőerdők egyébként ezer milliárd tonna szén-dioxidot tartalmaznak, ez a jelenleg a légkörben lévő mennyiség kétszerese.

A GCP jelentése egyértelműen fogalmaz: "ha elveszítjük az erdőket, esélyünk sem lesz a klímaváltozás ellen".

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.