Kitüntetések június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 6.
A minisztérium  Nyíregyházán tartott központi ünnepségén Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter szakmai elismeréseket a Környezetünkért Díjat, Környezetünkért Emlékplakettet, Miniszteri Elismerő Okleveleket, és a környezetvédelmi tudatformálásban kiemelkedő tevékenységet végző újságírók számára Zöld Toll-díjat adott át.

Mangel Gyöngyi kolléganőnk is díjazott. Az ENSZ 1972-ben Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel tartott környezetvédelmi világkonferenciát, melyet június 5-én nyitottak meg. A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította. A világnap célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot, és rávezesse őket arra, mindenkinek magának is tennie kell valamit természetes, épített, társadalmi és belső környezetünk megóvásáért, harmonikusabbá tételéért.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-nek, a környezetvédelmi és természetvédelmi nevelés és képzés támogatása, a természetben való tanulás feltételeinek megteremtése, a környezeti kultúra kialakításában nyújtott példamutató tevékenysége elismeréseként
Elektronikus sajtó, televíziós kategóriában az RTL Televízió Híradó című műsor szerkesztőségének.
Az RTL Híradó szerkesztősége kiemelt figyelemmel kíséri a környezet és természetvédelem ügyét. Tudósításaik, ha olykor kritikus hangneműek is, segítik megismertetni emberekkel a környezetvédelem, a természetvédelem és a vízügy aktuális problémáit, ügyeit.
Elektronikus sajtó, rádiós kategóriában Mangel Gyöngyinek, a Magyar Rádió szerkesztő-riporter-műsorvezetőjének.
Több mint két évtizede foglalkozik a környezetvédelem ügyével. Munkásságát számos cikk, illetve a Magyar Rádióban elhangzott környezetvédelmi, társadalom-ökológiai riport, önálló műsor jellemez, pl: Oxigén, Fűtől-fáig, Zöld telefon, Kék bolygó, Ökosansz. Az MTV és a Duna Tv részére több filmet is készített.
Írott sajtó kategóriában Nyéki Zsoltnak, a Kelet-Magyarország szerkesztő-újságírójának.
Pályája kezdete óta elkötelezettje a környezet- és természetvédelem ügyének. Írásaiban országos és helyi jelentőségű ügyeket, híreket egyaránt megtalálni, melyeket a szakhatóságtól kapott adatok, információk tárgyilagos közlése jellemez. A szakterület sajtótermékeiben is publikál; pl. a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Magazinban, itt a Zöld út ad számára rendszeresen „zöld utat” egy-egy érdekes téma, gondolat közléséhez.
Posztumusz Zöld Toll-díjat Szilágyi A. Jánosnak, a Magyar Hírlap volt újságírójának, aki 2007. március 3-án hunyt el.
Szilágyi A János az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem–könyvtár szakán végzett és majd tanárként kezdett dolgozni. 1990-től a Magyar Hírlap munkatársa, ahol másfél évtizeden keresztül, korai haláláig környezetvédelmi témákkal foglalkozott. Alaposan és körültekintően informálódott, pontosan, hitelesen és elkötelezetten tájékoztatott. Felkészülten, biztos tárgyi tudással írt hazai és külföldi, környezettel kapcsolatos eseményről, társadalmi kérdésről és apró, egyedi ügyről egyaránt. Cikkeivel tekintélyt szerzett az olvasók és szakemberek körében egyaránt.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.