Mókusleső program az Interneten (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 12.
A Tölgy Természetvédelmi Egyesület az országos mókusállomány felmérésén dolgozik. A gödöllői Szent István Egyetem berkeiben működő Tölgy Természetvédelmi Egyesület egy úgynevezett „Mókusleső” programot működtet. A program során Angliából elindított ötlet alapján igyekszünk a lakosság minél szélesebb körét (erdészeket, vadászokat, madarászokat, természetbarátokat, túrázókat, környezetvédőket stb. - és hangsúlyozottan az alsó,- közép,- és felsőfokú oktatási intézmények tanulóit ) bevonva adatokat gyűjteni a közönséges mókus elterjedéséről és néhány alapvető ökológiai jellemzőjéről. Ezt az teszi lehetővé, hogy a mókus annyira jellegzetes megjelenésű és viselkedésű faj, hogy a laikusok számára is jól felismerhető, a hazai fauna más képviselőitől jól megkülönböztethető. Ehhez hozzájárul még pl. nappali aktivitása, télen is aktív életmódja, jellegzetes rágásnyomai, a hozzá fűződő pozitív érzelmek stb., vagyis a nagyközönség általi monitorozásra szinte optimális állatról beszélhetünk. Ezek alapján érthetetlen, hogy egész a legutóbbi időkig alig tudtunk valamit a faj elterjedéséről és ökológiájáról.
Ezt a helyzetet gyökeresen megváltoztatta a jelen programunk előzményeként 2002-2004 között szintén „Mókusleső” címen végrehajtott felmérés, amelynek során nyomtatott adatlapokat küldtünk szét és azokat postai úton juttatták el hozzánk a megfigyelők. Ily módon jóval több, mint félezer megfigyelő adatait sikerült összegyűjtenünk. Ezeket a szakirodalmi és gyűjteményi adatokkal kiegészítve és feldolgozva sikerült elkészíteni a mind a mai napig legteljesebb felmérést a közönséges mókus hazai elterjedéséről és alapvető ökológiai viszonyairól (Bősze Szilvia 2004). (Talán Önök között is van olyan, aki korábbi felmérésünk során is segítségünkre volt, nekik ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.)
Az akkori felmérés során azonban előálltak úgynevezett „adathiányos” területek, nevezetesen az Őrség, a Kiskunság és a Tiszántúl, ahonnan nagyon kevés, vagy semmilyen adatot nem sikerült beszerezni, ugyanakkor feltételezhető, hogy az állat ezeken a területeken is jelen van. Jelentős változások álltak be továbbá pl. az internetpenetrációban, a lakosság és az iskolák internethozzáférésében és számítógép-ellátottságában, megjelent és széles körben elterjedt a GPS-technológia használata, stb. Mindezek lehetővé teszik, hogy a jelenlegi „Mókusleső” programot néhány innovatív elem bevezetésével hajtsuk végre. Jelen programunk során arra kérjük és bíztatjuk a programunkba bekapcsolódókat, hogy keressék fel honlapunkat a www.mokusleso.net címen, ahol megtalálhatják online adatlapunkat, melyen – aki tudja – a GPS adatokat is feltüntetheti ezzel jelentősen pontosítva és egyszerüsítve a feldolgozást. Az adatlap kitöltése, néhány egyszerű kérdésének megválaszolása ezzel együtt sem igényel többet néhány percnél. Honlapunkon természetesen nemcsak az online adatlapot helyeztük el, hanem a mókusokkal kapcsolatos számos érdekességet is találhatnak.
Kérjük tehát Önöket, hogy amennyiben lehetőségük van rá, kapcsolódjanak be munkánkba. Látogassák meg honlapunkat, népszerűsítsék kollégáik és tanítványaik között, építsék be programunkat környezeti nevelési tevékenységükbe. Az adatokat természetesen továbbra is az ország egész területéről örömmel fogadjuk, de különösen nagy segítséget jelentenének az Őrség, a Kiskunság, illetve a Tiszántúl területéről származó megfigyelések. Kérjük hívják fel szünidőkre, vakációra készülő tanítványaik figyelmét programunkra. Erdei iskolák, nyári táborok, osztálykirándulások stb. mind alkalmasak lehetnek a mókuslesésre. Természetesen a lakóhelyi észlelések számunkra ugyanolyan fontosak. Segítségükkel (és tanítványaik segítségével) hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a faj elterjedésének és ökológiai igényeinek jobb megismerésével szükség esetén hatékonyabb lépéseket tehessünk a faj védelmére, hisz pl. Nagy-Britannia csaknem egész területéről és Észak-Olaszország jelentős részéről a közönséges mókus mára már kihalt (főként egy behurcolt konkurens rokon fajnak és az általa terjesztett fertőző megbetegedésnek köszönhetően Meggyőződésünk, hogy egy olyan látványosan szép, érdekes és népszerű állat megfigyelése, mint a mókus vonzó és hatékony program lehet munkájuk során. Kérjük éljenek vele!
Köszönettel Kereki Albert programvezető Tölgy Természetvédelmi Egyesület

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.