Jövő évtől a Pannonpower nagyüzemben termesztet energianövényeket (MTI/Zöldtech)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 11.
A cég Baranya, Somogy és Tolna megyében köt szerződéseket gazdálkodókkal, hogy 2000 hektár összterületen energianyárt termesszenek. Megkezdi a fás szárú energianövények nagyüzemi termesztetését 2008-tól a Pannonpower Holding Zrt. - jelentette be a cég elnök-vezérigazgatója.

Somosi László a Pécsen tartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, a vállalat Baranya, Somogy és Tolna megyében szerződéseket köt gazdálkodókkal, hogy 2000 hektár összterületen energianyárt termesszenek. A beruházásra a vállalat 800 millió forintot költ. Az elnök-vezérigazgató magyarázata szerint az energianövények telepítésére a pécsi erőmű biomassza blokkjainak tüzelőanyaggal való ellátása, illetve a tűzifa fokozatos kiváltása miatt van szükség, amely jelenleg a biomassza-blokk összes fűtőanyagának 70 százaléka.
Szólt arról, hogy a Pannonpower 2012-ig több mint 30 milliárd forintos költséggel az erőmű gázüzemű kazánjait kiváltó két újabb - egy 35 és egy 50 megawatt teljesítményű - biomassza blokk építését és üzembe helyezését tervezi. Hozzátette: a cég a biomasszából jelenleg csak elektromos energiát termel, a blokkok idén ősztől azonban Pécs távhő-ellátásában is részt vesznek, és a cél az, hogy az erőmű öt év múlva kizárólag a környéken termesztett energianövények felhasználásával működjön. Ehhez a termőterületet 20 ezer hektárra szükséges növelni. Somosi László rámutatott, hogy ennek teljesülése esetén a Pannonpower évi 7 milliárd forintért vásárolna energianövényt a gazdálkodóktól, akiknek így mintegy 1000-1500 ember hosszú távú foglalkoztatására nyílna lehetőségük.
Katona Kálmán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának MDF-es elnöke hangsúlyozta: az erdők védelmében országos szinten is fontos a biomassza tüzelésű erőművekben a tűzifa részarányának csökkentése, ezzel arányosan az energianövények termesztése, illetve a blokkok hatékonyságának növelése. Megjegyezte: Magyarországon a biomassza blokkok átlagosan 80 százalékban fát, 20 százalékban egyéb fahulladékot, aprítékot, faipari mellékterméket használnak fel.
A pécsi erőművet működtető és a Dalkia Energia Zrt. többségi tulajdonában lévő Pannonpower Holding Zrt. közületi és lakossági fogyasztók számára szállít hő- és villamos energiát. A társaság 350 alkalmazottat foglalkoztat, tavalyi árbevétele elérte a 18 milliárd forintot, nyeresége pedig 200 és 300 millió forint között volt. 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.