Módosították a vadászati törvényt Romániában (Erdély ma /VIP )

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 17. 
„Sikeresnek tekinthető az RMDSZ lobbyja a vadászati törvény módosítása kapcsán" — mondta Tamás Sándor háromszéki honatya, a képviselőház jogi bizottságának tagja.

A sok vitát kiváltott vadászati törvény módosítása remélhetőleg nyugvópontra kerül a parlamentben kialakult kompromisszumos megoldás után. A vita lényege, hogy a jelenleg hatályos törvényhez képest néhány képviselő némely vadak kilövési árának drasztikus csökkentését javasolta. Amennyiben hatályba lépett volna a javaslat, a föld- és erdőtulajdonosok lényeges bevételtől estek volna el. Az is igaz, az eddigi árszabás olyan magas volt, hogy csak kivételes esetekben tudták volna kifizetni a vadásztársaságok a rájuk eső részt.

„Azért, hogy az erdőtulajdonosok érdeke se sérüljön, és a vadászatszervezés se bénuljon meg", Tamás Sándor kompromisszumos megoldást talált, amelynek eredményeképpen a réginél alacsonyabb árat állapít meg a törvény egyes vadak kilövésénél. Ez a vadászatszervezést és a vadgazdálkodást segíti. De ugyanakkor a törvényjavaslatban foglaltaknál magasabb összeget fognak fizetni a vadásztársaságok a föld- és erdőtulajdonosoknak. Ez a tulajdonosokat segíti. Tőke István szakállamtitkárral közösen a jogi bizottság elfogadható megoldást dolgozott ki. A bizottsági jelentést viszont valószínű, „véletlenül" úgy állították össze, hogy az erdőtulajdonosok hátrányba kerültek volna. Tamás Sándor és Tőke István a plénumban kiigazította a bizottsági jelentésbe az elfogadás után illetéktelenül bekerült szövegmódosításokat.

A képviselőház plénumbeli vitáján az RMDSZ részéről felszólaló Tamás Sándor és Asztalos Ferenc egyaránt kiemelte a vadak által okozott károk megtérítésének szabályozásáról szóló törvény hiányát, kérve a szakminisztériumot, hogy a székelyföldiek számára oly fontos javaslatot mihamarabb terjessze a kormány elé.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.