Greenpeace: 200 millió "klímamenekült" 2040-ben (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007, június 19.
A Greenpeace környezetvédelmi szervezet attól tart, hogy a következő 30 évben 200 millióra növekszik a klímamenekülteknek, vagyis azoknak a száma, akik az ember okozta éghajlati változások miatt kényszerülnek hazájuk elhagyására.

Ez a szám a hamburgi egyetem professzorának, Cord Jakobeitnek a tanulmányában olvasható.  A tanulmányt a szerdai menekültek világnapja alkalmából tették közzé.
Százmilliók életfeltételei olyan mértékben romlanak a szegényebb országokban, hogy az emberek  túlélésük érdekében hazájuk elhagyására kényszerülnek. Már ma is 20 millióra tehető a klimatikus változások miatt elvándorlók száma főként a Szahel-övezettől délre Afrikából, illetve Bangladesből és a Csendes-óceáni déli szigetvilágból.
- Miközben a világ legszegényebbjei, akik nem tehetnek a klimatikus változásokról az első áldozatai a felmelegedésnek, az ipari országok, amelyek a fő okozói annak, elzárkóznak a megfelelő menekültjogok elismerésétől - közölte Andree Böhling, a Greenpeace klímaszakértője. A klimatikus- és a környezeti menekülteket sem a német, sem az európai, sem pedig a nemzetközi menekültjog nem ismeri el. Még maga az illetékes ENSZ Menekültügyi Bizottság sem ismeri el a klímamenekült státusát.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.