Nem számít biomasszának a tűzifa (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 20.
Nem számít biomasszának a tűzifa az új villamosenergia-törvény (VET) egyik javaslata szerint - derült ki a környezetvédelmi bizottság ülésén. A bizottság az új villamosenergia-törvény módosítási indítványairól tárgyalt.

Elhangzott: az elmúlt években sok kritika érte azokat az erőműveket, amelyek állami támogatással megújuló energiaforrásként fát, azaz biomasszát égettek. A természetvédők gyanúja szerint sok esetben az erdei tarvágásokért, egészséges fák kitermeléséért is ezek az erőművek tehetők felelőssé.
A VET alapján a jövőben csak hulladék fának minősített biomasszát vagy ültevényen termesztett energiaerdőből származó nyersanyagot lehet felhasználni az államilag támogatott, környezetbarát áramtermeléshez. A környezetvédelmi bizottság ellenzéki képviselői úgy vélik, hogy a tűzifa kivétele a biomassza-besorolás alól indokolatlan lépés, szerintük a fakitermelés fokozott ellenőrzésével lehet elejét venni a tarvágásoknak.

Katona Kálmán, a testület MDF-es elnöke az MTI-nek elmondta: ezzel a lépéssel csak azt lehet elérni, hogy Magyarországon nem égetnek majd erőművekben tűzifát, külföldön viszont igen. Ugyanis a fát kitermelő erdőgazdaságoknak mindegy, kinek adják el a fát, magyarországi vagy osztrák, esetleg olasz erőműveknek - tette hozzá.

Nagy Andor, a bizottság kereszténydemokrata alelnöke szerint nehéz lesz ellenőrizni azt, hogy az erőművek pontosan milyen besorolású biomasszát égetnek el, és mennyi állami árkiegészítés jár érte. Az ellenzéki politikus úgy véli, hogy a tűzifa kivételével az ország megnehezíti a megújuló energiaforrások elterjesztésével kapcsolatos európai uniós vállalásainak teljesítését. Utalt arra, hogy az EU 2020-as határidővel azt vállalta, hogy alternatív energiaforrásokkal megtermelt energiával fedezi fogyasztásának 20 százalékát. Ugyan a tagországok szintjén nincsenek még kötelező érvényű célarányok 2020-ig, de az uniós átlagnál vélhetően Magyarország sem engedhet majd meg magának sokkal alacsonyabb zöldenergia-szintet - hangsúlyozta.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.