Markáns évszakeltolódás Grönlandon (origo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 19.
Dán kutatók tízéves adatgyűjtés eredményére hivatkozva megállapították, hogy az éghajlatváltozás Grönlandon is kimutatható, méghozzá az évszakok eltolódásában. A tavasz a jelentés szerint nagyjából két héttel hamarabb köszönt be, mint tette ezt tíz évvel ezelőtt. A tavasz kezdetét az élővilág viselkedése alapján határozták meg.

A dán Toke Hoye, az  Arhus Egyetem kutatója és biológus csapata 1996-2005 között tízéves megfigyeléseket végzett a Grönland délkeleti részén elhelyezkedő Zackenberg kutatóállomáson. A Zackenberg körüli 19 km2-es területen rendszeresen megfigyelték a növények, a lepkék, a madarak és egyéb állatok viselkedését. Hoye a "Current Biology" szakfolyóiratban közölt beszámolója szerint a tavasz kezdetének az élővilágban tapasztalt olyan jelei, mint például a tenyészidőszak kezdete, a virágzás vagy a tojásrakás a tízéves megfigyelési időszakban nagyjából 14,5 nappal tolódott előre.
A dán szakember által biztosított adatok azért is különösen értékesek a klímakutatás szemszögéből, mert nem egy egyszerű fizikai paramétert (például hőmérséklet), hanem az ökoszisztémára jellemző biológiai paraméter-együttest dolgozott fel. A biológusok a szegényes vidéken nagyjából két tucat növény- és állatfaj viselkedését figyelték meg. Közülük csupán két faj esetében állapítottak meg megkésett tavaszi aktivitást, az összes többi a szokásosnál hamarabb jelezte a tavasz kezdetét.
Ez a 14,5 napos eltolódás messze kilóg az eddigi sorból: az eddigi állatokkal és növényekkel összefüggésben lévő európai tanulmányok ugyanezt a változást két és fél napra, más kutatások körülbelül öt napra teszik.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.