Több zöld övezetet a környezetvédelmi tényezők javításáért (Figyelő.ro)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 21.
Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter június 21-én sajtótájékoztatót tartott a Több zöld övezetet a környezetvédelmi tényezők javításáért programról, amelyet Románia kormánya tegnapi űlésén egy sürgősségi kormányrendelettel hagyott jóvá.
A program országos szinten megközelítőleg 50 park létesítését finanszírozza, már 2007-ben elkezdődik, és három évig tart. Idén 8 millió eurót biztosítanak parkok kiépítésére, elrendezésére vagy felújítására.
A programot azért kezdeményeztük mert Romániának a jelenleginél több zöld övezetre van szüksége úgy a környezetvédelem, mint a lakosok egészségének megőrzésének érdekében – hangsúlyozta Korodi Attila. A program következtében a zöld övezetek mennyisége majd növekszik, és megközelíthetjük az Unió által előírt normákat is.
Noha a tepelüléseken található zöld övezetekért a törvény értelmében az önkormányzatok felelnek, figyelembe véve az ijesztő statisztikai adatokat a Környezetvédelmi Minisztérium szükségesnek tartotta egy ilyen jellegű program elindítását. Bukarestben például 50%-al csökkent a zöld övezetek száma. Jelenleg egy bukaresti lakosnak  alig jut 10 négyzetméternyi zöld övezet, de ez kerületenként változik. Például a 2-es kerületben lakóknak 10,51 négyzetméternyi zöld övezet jut, de az 5-ös kerületben lakóknak már csak 6,6 négyzetméter. A nemzetközi normák szerint egy lakosnak 26 négyzetméternyi zöld övezet jár.
A parkok számának csökkenését olyan tényezők okozzák, mint az egyre nagyobb forgalom, a szénmonoxid-kibocsátás, az ipari szennyezés, a zöld övezetekben működő kis- és közepes kereskedelmi egységek, az épületek számának növekedése, valamint a parkok újraépítésére szánt pénzalapok hiánya.
Korodi elmondta, a program első sorban  önkormányzatokat céloz meg, illetve indirekt módon azon települések lakosait, amelyek önkormányzatai pályáznak ilyen jellegű támogatásra.
Ha nem figyelünk oda környezetünkre, valamint ha nem tervezünk tudatosan, mindannyian egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk, és az életszínvonalunk is csökken.
Az önkormányzatok pályázataikat a Környezetvédelmi Minisztériumhoz kell benyújtsák, ahol a dokumentációt majd egy miniszteri rendelettel létrehozott bizottság vizsgálja meg. A nyertes pályázók majd a Környezetvédelmi Alappal írnak alá támogatási szerződést, melynek értelmében megkapják a megítélt pénzösszeget.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.