Döbbenetes gyanú: ingatlanspekuláns-maffia az európai erdőtüzek mögött? (Hírszerző)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. július 30.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi környezetvédő szervezet javasolta vasárnap, hogy az Európai Unió minden tagállama számára kötelező érvénnyel hozzanak olyan törvényt, amely megtiltaná a leégett erdők területének beépítését.

"Tudjuk, hogy e tüzek nagy részét gyújtogatók okozzák, és azt is, hogy amint leég egy erdő, a telekspekulánsok mindjárt feltűnő érdeklődést mutatnak a terület iránt" - mondta a javaslat indoklásaként Nina Griesshammer, a WWF szakértője.
Hozzátette: ha megtiltanák a felperzselt erdők területének beépítését, mindjárt lelohadna a spekulánsok érdeklődése, és több ezer hektár erdőt meg lehetne menteni.
Több fronton támadtak
Egyre valószínűbbnek látszik, hogy gyújtogatás okozta az olaszországi és spanyolországi erdő- és bozóttüzek nagy részét. Olaszországban sokan a maffiára gyanakodnak. Mario Tassone, a római képviselőház maffia elleni bizottságának vezetője szerint az erdőtüzek füstjéből jól láthatóan kirajzolódik egy bűnözői stratégia. 
Másként nem magyarázható, hogy oly sok erdő kapott lángra szinte egyidejűleg Olaszország déli részén - mondta vasárnapi nyilatkozatában. Szavai szerint a hatóságok közelebb juthatnak az igazság kiderítéséhez, ha éberen figyelik, kik és hogyan használják fel a jövőben a hamuvá és üszökké perzselődött erdők földjét.
Az erdőtüzek ügyében nyomozó rendőri erők egyik tagja úgy nyilatkozott vasárnap újságíróknak, hogy immár kétségtelen a gyújtogatások ténye. Az Abruzzóktól Pugliáig, Laziótól Calabriáig 750 tűz lobbant fel hét nap alatt. Ez nem lehet a véletlen műve - vélekedett. A La Repubblica című római lap vasárnapi jelentése szerint több gyanúsított ellen vizsgálatot indítottak már.
Eddig öt ember vesztette életét az olaszországi erdőtüzekben, köztük az egyik tűzoltó-repülőgép pilótája. Több ezer turista volt kénytelen megszakítani nyaralását a tüzek miatt.
Kirúgták, erdőt perzselt
Az már egészen biztos, hogy gyújtogató áll a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián pusztító erdőtűz mögött. A rendőrség már őrizetbe is vette a tettest, a helyi erdészet egyik dolgozóját, aki bevallotta, hogy küszöbönálló elbocsátása miatt érzett haragjában lobbantotta lángra az erdőt. 3500 hektárnyi erdőterület vált a lángok martalékává Gran Canarián.
A negyven fok körüli hőmérséklet, a szárazság és az erős szél nagyban megnehezíti a tűzoltók munkáját. Több falut és kempingtábort ki kellett üríteni a szigeten. A Kanári-szigetek egy másik szigetén, Gomerán is ég az erdő a Garajonay Nemzeti Park térségében. Eddig több mint száz hektárnyi fa enyészett el a lángokban.
Ég a Balkán, ázik Anglia 
Görögországban is több száz erdőtűzzel küzdenek elkeseredetten a tűzoltók. Még nem sikerült lokalizálni a Peloponnészosz-félszigeten pusztító nagy erdőtüzet. Négy ember vesztette életét, több mint száz ház és több ezer hektár erdő pusztult el eddig a tűzben helyi médiajelentések szerint. Mivel a helyi tűzoltók állománya nem elégséges ekkora tűz megfékezéséhez, a kormány a hadsereg egyes alakulatait is oltási munkára vezényelte. Emellett segítségért fordult az Európai Unióhoz és több ország kormányához. Bulgáriában, ahol 39 fokos hőség tombol, szintén sok helyütt ég az erdő.
Angliában ugyanakkor továbbra is az áradásoktól rettegnek az emberek. A hét végén újra kiadós eső esett Albionban, és a szakértők újabb árvizek veszélyét emlegették. Az árvízvédelmi erők megerősítették a gátakat a veszélyeztetett térségekben, így sikerült elkerülni, hogy ismét lakott vagy művelt területek kerüljenek víz alá. A következő hétre csapadékmentes időjárással kecsegtetik az angolokat a meteorológiai előrejelzések.
Anglia délnyugati és középső részein nagy területek kerültek víz alá egy héttel ezelőtt, három ember életét vesztette az áradásokban.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.