Enyhül a hőség, lobognak az erdőtüzek (fokusz.ro/ Új magyar szó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 2.
Tegnap este megszüntették a sárga vészjelzést Románia déli megyéiben, mert a meteorológusok szerint jelentősen fog csökkenni a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) mára és holnapra a hőmérséklet 10 fokos csökkenését jósolja országos viszonylatban, tehát a 39 fokos hőség után 29 fok lesz a legmagasabb hőmérséklet azokban a megyékben, ahol eddig sárga jelzés volt érvényben. Ma 20 és 34, holnap 19-29 fok között alakul a nappali hőmérséklet.
Az északi, nyugati és erdélyi országrészekben a két nap folyamán felhősödéssel kell számolni, helyenként esőzések és erős széllökések lesznek, az éjszakai és kora reggeli hőmérséklet pedig alacsonyabb lesz, holnap akár 7 és 18 fok között alakulhat.
A két napja tartó Szászváros melletti, 1500 méteres magasságban tomboló tüzet sikerült megfékezni. A Hunyad megyei sürgősségi esetek felügyelőségének parancsnoka, Petru Stãncoane ezredes szerint tegnap reggelre védősávot vontak az érintett 8 hektáros erdőterület köré, így már szinte bizonyos, hogy a tűz nem terjed tovább. Tűzoltókból és erdészekből álló csoportok folyamatosan figyelik a tűzfészkeket.
A Domogled Nemzeti Parkban 40 hektáros területet érintett az erdőtűz. A lángok magánerdőkben csaptak fel, az oltás folyamatos volt, lapzártakor a tűzoltók azt ígérték, hogy még az éj beállta előtt eloltják a tüzet.
Csíkszentgyörgy mellett 80 katonai és polgári tűzoltó vesz részt egy 12 hektáros közbirtokossági területet érintő oltásban. A helyet csak traktorokkal lehet megközelíteni, a tűzoltóautók a hegy lábánál vesztegelnek. Székelykeresztúron tegnap egy hétvégi ház gyulladt ki, miután a szomszédok tűzijátékkal szórakoztak. Csernahévizen tegnap reggelre a lángok már 40 hektáron pusztítottak. A lángok a szomszédos nemzeti parkból terjedtek át erre a területre. Itt is nagy erőkkel folyik az oltás.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.