Nyílik a ciklámen az Alpokalján (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2007. augusztus 3. 
ImageFotó: Szakács László

A hangyák szaporítják a cikláment magvainak széthordásával.
Tömegesen nyílik az Alpokalja erdeiben hazánk első védetté nyilvánított növénye, az erdei ciklámen. A nyugati határszélen őshonos növényt egykor a népi orvoslásban is felhasználták. Jellegzetes illatanyagát napjainkban szintetikus úton is képes előállítani a kozmetikai szereket gyártó vegyipar.

Az aszályos nyár ellenére nem károsodtak a Soproni- és a Kőszegi hegység jellegzetes és közkedvelt virágának, az erdei ciklámennek élőhelyei - mondta Hárs Olivér, a soproni Castanea Környezetvédő Egyesület társelnöke. Az erdők hűvös és párás környezetében még elegendő védelmet talált a forró júliusi- augusztusi napokban is ez növény, amely már inkább a Keleti-Alpok flórájához tartozik és nem a pannóniaihoz.
Különös, de pontosan azokon a helyeken nyílik a legnagyobb számban, ahol a legtöbb turista és kiránduló megfordul. Lehetséges, hogy ez azzal van összefüggésben, hogy a népszerű kirándulóhelyeken, mint amilyen a Károly-magaslat, a Várhely, a hangya is több, márpedig ezek az apró rovarok szaporítják tovább a cikláment magvainak széthordásával.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.