Problematikus az erdők "szénraktár" szerepe (MTI/ STOP)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 2.
Az erdők csak korlátozott mértékben tölthetik be a "szénraktár" szerepét az atmoszféra alsó rétegeiben a légszennyezés következtében meglévő ózonkoncentráció miatt - mutatott rá egy tanulmány, amely a Nature legutóbbi számában jelent meg.

A fák széndioxidot nyelnek el, és így küzdenek a légkör felmelegedése ellen a levelek pórusos felhámjának mikroszkopikus szervei segítségével. A széndioxidot fotoszintézissel feldolgozzák és a saját fejlődésükhöz használják fel.
Márpedig a - többek között a kipufogógázok következtében felhalmozódó - ózon megrongálja a levelek sejtjeit, ami káros hatással van a növény növekedésére, és csökkenti a fotoszintézis arányát, ami viszont befolyásolja a növények által elnyelt széndioxid mennyiségét - mutat rá az a brit kutatócsoport, amely első ízben vizsgálta az ózon és a széndioxid közötti kölcsönhatást.
A cikk szerzői, akik modellezték is a jelenséget, rámutattak: az ózon és a széndioxid interakciója a két gáz koncentrációjának növekedését eredményezi, amely miatt bezáródnak levelek pórusai, és csökkenhet a széndioxid-felvétel.
A növekvő ózonmennyiség jelenléte a légkör alacsony rétegeiben tehát befolyással lehet az ökoszisztémáknak a széndioxidot megkötő képességeire - mutatnak rá a kutatók, akik szerint az ózon közvetett hatása a növényekre a jövőben erőteljesebben hozzájárulhat a légkör felmelegedéséhez, mint az üvegházhatású gázok közvetlen hatása.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.