Cián helyett turistákat Verespatakra? (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 12.
Új megoldások is vannak a verespataki aranybányára
Alternatívát kell nyújtani a verespataki bányászoknak, hiszen ciánmentes bányászati technológiák is léteznek - véli a román képviselőház elnöke, aki idegenforgalmi látványossággá tenné a római kori aranybányát.

Bogdan Olteanu, a román képviselőház elnöke nemrég Chilében találkozott egy ott élő, bányászati kutatásokat végző román tudóssal, aki azt állítja, hogy a verespataki aranykitermelés ciántechnológia alkalmazása nélkül is lehetséges.
A politikust a Ziua de Cluj című kolozsvári napilap Olteanut a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat aranybányatervének nyílt ellenzőjének nevezte.
Olteanunak meggyőződése, hogy a faluturizmus mellett, a látogatók érdeklődését a Kirnyik-hegyben feltárt kétezer éves római kori bánya önmagában is felkeltheti, hiszen Franciaországban éppen egy ehhez hasonló bányát ásnak ki idegenforgalmi látványosság céljából.
Jelenleg a román környezetvédelmi minisztérium vezetése alatt álló szakértői bizottság tanulmányozza az Európa legnagyobb külszíni bányáját tervező beruházás környezeti hatástanulmányát. Ez a testület tesz majd javaslatot a kormánynak, hogy megkaphatja-e az RMGC a kitermelési engedélyt vagy sem, majd a kabinetnek kell meghoznia a végső döntést. Ez akár már ősszel is megszülethet.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.