Ökoturisztikai központok nyíltak (origo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 28.
Rácalmáson, és Szolnokon európai uniós támogatással hoztak létre ökoturisztikai központot. Rácalmáson egy a Duna holt- és mellékágától körülölelt szigeten, Szolnokon pedig a panelházak mellett ismerkedhetnek a természettel a látogatók. Rácalmás önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, 530 millió forintból hozta létre az ökoturisztikai központot, ehhez 488 millió forintot nyert pályázaton a község - közölte az MTI-vel Schrick István polgármester.
A faluhoz tartozó - a Duna holt- és mellékágától körülölelt -  Nagy-szigeten, két kilométer hosszan kiépített ártéri tanösvényen figyelhetik meg a terület gazdag növény- és állatvilágát a látogatók. A megfigyelést két madárvárta, a látottakban való eligazodást pedig 17 információs tábla segíti. A területen levő egykori gazdasági épületekből közösségi létesítményeket, interaktív multimédiás központot, kézműves és gasztronómiai házat alakítottak ki.
A multimédiás központban a Duna és környezete természeti és kulturális értékeit, a dunai halászat eszközeit és a halászok munkáját ismerhetik meg a látogatók. A kézműves házban egyebek között a korongozásba, a szövésbe, s a kovácsmesterségbe nyerhetnek betekintést. A gasztronómia házában pedig a régi sütési, főzési technikákkal, búbos kemencében, csikótűzhelyen készült finomságokat kóstolhatnak a kirándulók.
Az ökoturisztikai központ kerékpárral és a főváros irányából vízen is megközelíthető: a csónakkikötőben - amely Csepeltől lefelé a Dunán az első "megállóhely", ötven  vízi jármű köthet ki. Dunaújváros és a Nagy-sziget között 5 kilométer hosszú, védett kerékpárút épült, amelyen a dunaújvárosiak közelíthetik meg biztonságosan az ökoturisztikai központot.
Szolnokon Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter avatta fel a panelházakból álló Széchenyi városrész közelében található ökoturisztikai központot, amely több mint 200 millió forintos beruházással valósult meg. A kivitelezéshez 33 millió forintot pályázati úton európai uniós pénzforrásból nyertek, a többit állami és tulajdonosi hozzájárulásból biztosították.
A központban található egy erdei iskola, és egy foglalkoztatóként illetve téli szállásként szolgáló rönkház. A hozzátartozó vadasparkban néhány vadon élő és háziállatot ismerhetnek meg az érdeklődők "testközelből". A centrum legnagyobb eleme a 200 hektáros tölgyerdő, amely 11 kilométeres sétára, kerékpározásra és lovaglásra alkalmas utat rejt. Az erdő szélén az ország legnagyobb akácfából épített játszóterét alakították ki az uniós szabványoknak megfelelően.
A miniszter az avatáson beszélt arról, hogy az elmúlt két évben 36 ezer hektáron telepítettek új erdőt. "Noha kevesen tudják, de ott tartunk, hogy a trianoni határok megszűnte óta a jelenleg a legmagasabb az erdősültsége Magyarországnak, amelynek mutatója a meglévő két millió hektár révén 20 százalék feletti" - mondta a miniszter, aki szerint a telepítéseket tovább kell folytatni.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.