Elfogtak egy gyújtogatót Görögországban (MTI/Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. 08. 25.
Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök szombat délután rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területére az erdőtüzek miatt, amelyekben a legutóbbi adatok szerint 51 ember vesztette életét. A görög rendőrség már letartóztatott egy gyújtogatással gyanúsítható férfit.

A görög rendőrség szombaton letartóztatott egy férfit, aki ellen vádemelést javasolt gyújtogatás, valamint többrendbeli emberölés címén a hat halottat követelő dél-görögországi tűzvész miatt. A 65 éves férfit az Areópolisz közelében pusztító tűzzel kapcsolatban fogták el, ahol öt ember elégett és egy tűzoltó szívinfarktust kapott, miközben a lángokkal küzdött.
Meglakolnak
Az utóbbi két napban legalább 51 ember vesztette életét a Görögország-szerte tomboló erdőtüzekben, amelyek miatt Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök az ország egész területére rendkívüli állapotot hirdetett ki. Az áldozatokra háromnapos nemzeti gyásszal emlékeznek a dél-európai államban.
A görög miniszterelnök döntését azzal indokolta, hogy minden eszközt és erőt mozgósítani lehessen a baj feltartóztatására és a leghatékonyabb cselekvésre. Szerinte a sok erdőtűz nem lehet a véletlen műve és a bűnösök meg fognak lakolni tettükért. Médiabeszámolók szerint a tüzeket gyakran gyújtogatók idézik elő telekspekulánsok megbízásából.
Karamanlisz azonnali intézkedések sorozatát jelentette be az érintett térségek megsegítésére, beleértve a természeti katasztrófától sújtott lakosság segélyezését és elszállásolását.
Kínhalál
A legutóbb megtalált áldozatok Árkádiában vesztették életüket, Megalópolisztól délre. Korábban hat holttestre bukkantak a félsziget déli részén, Areópolisz közelében és további 34 ember lelte halálát a lángok között a Peloponnészosz nyugati részén, Zaharótól nem messze. Az áldozatok vagy megégtek vagy megfulladtak, holttestükre járművekben, épületekben, illetve a szabadban bukkantak. A hatóságok szerint a halottak száma tovább növekedhet.
A félszigeten, ahol már 160 kilométer hosszan ég az erdő, számos falut körülzártak az erős szél és a nyári hőség miatt gyorsan terjedő lángok. Több tucat kisebb várost teljesen evakuálni kellett, a tűzoltóság szerint több ezer hektár erdőt perzseltek fel a lángok. Péntek óta több mint 170 tűzfészket jelentettek, többségüket az ország déli részéről.
Tűz fenyegeti a görög főváros, Athén külvárosát is. A hatóságok lezárták a nemzetközi repülőteret a fővárossal összekötő autópályát. A térségben négy repülőgép segíti az oltást. A tűz miatt kiürítettek egy kolostort, valamint több lakóépületet is.
Segély indult
Az Európai Bizottság szombaton Brüsszelben közölte, hogy gőzerővel szervezi a segítségnyújtást Görögországnak, amely hivatalos kérelemmel fordult az Európai Unióhoz. Franciaország még szombaton két tűzoltó-repülőgépet akart Görögországba küldeni, Norvégia egy további gépet, Németország három helikoptert ajánlott fel.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.