Sikeresek az európai madárvédelmi intézkedések (greefo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 21.
Az angol Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) tette közzé az első olyan összefoglaló munkát, amely egy átfogó természetvédelmi szabályozás hatékonyságát értékeli. A Science című tudományos folyóiratban megjelent elemzés szerint számos, európai szinten is veszélyeztetett madárfaj állománya erősödött meg a Madárvédelmi Irányelvnek köszönhetően. A szabályozás 1979-es életbe lépésével a tagállamoknak különleges védelmi intézkedéseket kellett foganatosítaniuk. Az irányelv értelmében, a tagállamokban különleges madárvédelmi területeket kellett kijelölni a vadonélő madarak védelmére. Ezek a területek a Natura 2000 hálózat részét képezik. Az elmúlt évtizedek példái bizonyítani látszanak, hogy a megfelelő jogi háttérrel biztosított természetvédelmi intézkedések sikeresen működnek.
Az RSPB és a BirdLife International abbéli reményét fejezi ki, hogy e kutatás eredményei ösztönzőleg hatnak az Európai Unió valamennyi régi és új tagországának kormányzatra, és meggyőzi őket a Madárvédelmi Irányelv fontosságáról, és szükségességéről.
A madárvédelmi területek nem megfelelő kijelölése és védelme, illetve a kijelölt területek elégtelen támogatása és nem fenntartó kezelése alááshatja a madárvédelem és a Madárvédelmi Irányelv sikerét, és az európai élővilág végzetes pusztulásával járhat - figyelmeztet közleményében az RSPB és a BirdLife International.
Magyar vonatkozások
Magyarországon a Madárvédelmi Irányelv az uniós csatlakozás óta van érvényben. Az irányelv joganyaga - az 1992-es Élőhelyvédelmi Irányelv tartalmával együtt -- a 2004. október 8-án hatályba lépett kormányrendelettel került a magyar jogrendbe. E rendelet hirdette ki a hazai különleges madárvédelmi területeket is. Magyarország csatlakozásával a Madárvédelmi Irányelv függeléke (Annex I.) az alábbi fajokkal bővült: kék vércse, kerecsensólyom, széki lile; és ez a rendelet tette közzé a hazai különleges madárvédelmi területeket is. Az Irányelv mellékletében megtalálható több madárfaj esetében a magyarországi állomány adja az Európai Unió állományának több mint 10%-át - e fajok megőrzéséért hazánk kiemelt felelősséggel tartozik.
A madárfajok állományaiban bekövetkező változásokat csak egy jól szervezett és folyamatosan működő monitoring rendszer képes nyomon követni. Az MME Monitoring Központja, mely a madárállományok felméréseinek koordinációjáért felelős a civil oldalon, sajnos évről évre kevesebb állami támogatást kap, s programjainak finanszírozása jelenleg nagyrészt megoldatlan.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.