100 ezer hektárnyi energiaerdő ültethető (greenfo/mti)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. szeptember 21.
A földművelési tárca számításai szerint Magyarországon mintegy 100 ezer hektárnyi terület vonható be gazdaságosan fás szárú energianövények termesztésébe - jelentette ki az agrártárca államtitkára Gyöngyösön. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv keretében 7 év alatt várhatóan 50 ezer hektáron kerül sor energiaerdő ültetésére - közölte Gőgös Zoltán a fás szárú energianövények alkalmazásáról tartott gyöngyösi konferencián. A piaci kereslet biztosított, ugyanakkor az élelmiszerárak világszerte tapasztalt emelkedése miatt a korábban vártnál magasabb lesz az ára az energianövényeknek - tette hozzá a politikus.
Hangsúlyozta, hogy az energiaerdők ültetése komoly tervezést igényel, hiszen az ültetvény 15-20 évre meghatározza a gazdálkodást egy adott területen. Ebben a helyzetben csak akkor kifizetődő energiaerdők telepítése, ha az ültetvény jövedelmezősége eléri legalább a gabonanövények jövedelmezőségi szintjét. A tervezést ugyanakkor az élelmiszerárak világszerte tapasztalható emelkedése is nehezíti.
Mindez azt jelenti, hogy az 5 millió hektárnyi hazai termőterületből a számítások szerint 100 ezer hektár vonható be a fás szárú energianövények termelésébe. Elsősorban olyan, például ártéri földek, amelyeken nem gazdaságos az egyéb növénytermesztés. Arról is szólt, hogy miközben az agrármodernizáció nem jár a foglalkoztatás bővítésével, az energiaültetvények létrehozása, az oltás, a telepítés és az ápolás munkaigényes tevékenység és elsősorban az alacsony képzettségűek számára jelenthet vidéken munkalehetőséget.
Magda Sándor a tanácskozásnak otthont adó Károly Róbert Főiskola rektora bejelentette, hogy az intézmény tangazdaságában október második felében megkezdi működését egy egy megawatt teljesítményű, fás szárú energianövény felhasználásával villamos áramot termelő erőmű.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.