Nemzetközi megújuló energia fejlesztési program (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. szeptember 25.
A magyar észak-alföldi, a német szász-anhalti és a spanyol valenciai régió közös kutatási-fejlesztési programot dolgoz ki a magyarországi térség megújuló energia beruházásainak előkészítésére, illetve megvalósítására. A jövő év közepéig elkészülő program költségeit az Európai Unió Interregionális Alapja finanszírozza, s a megvalósításban is számítanak a felek brüsszeli támogatásra - mondta Máthé Endre, a Nyíregyházi Főiskola rektor-helyettese. 

A program elkészítésében feladatot vállaló nyíregyházi, magdeburgi és valenciai oktatási, valamint kutató intézetek a tervek megvalósításában az Észak-Alföldi Régió három: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéjének vállalkozásaira, önkormányzataira számítanak. A végrehajtás támogatására létrehozzák a Észak-Alföldi Regionális Energiai Ügynökséget, amely konkrét segítséget nyújt a beruházóknak. 
A biomassza energia célú hasznosítását tartalmazó terveket kiajánlják a cégeknek, önkormányzatoknak, amelyek akár társulást is létrehozhatnak a fejlesztésekre. A rektor-helyettes szerint elképzelhető, hogy a beruházások megvalósításába német és spanyol befektetők is bekapcsolódnak.
A németországi Szász-Anhalt és a spanyolországi Valencia tartomány a programkészítés mellett a megújuló energia termelésének tapasztalatait is átadja a magyar félnek. A német tartományban például jelenleg már 110 biogáz üzem és 32 bioetanol gyár működik, így az együttműködő fél a legkorszerűbb technológia létesítéséhez is hasznos tanácsokkal szolgálhat. A tanácskozás német és spanyol előadói szerint a biomassza felhasználásával a települések, sőt kisebb városok energiaigényét is fedezhetik majd a program alapján elkészülő észak-alföldi üzemek.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.