A biodízel iránti kereslet világszintű erdőpusztításhoz vezethet (mongabay.com)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. december 8.
A biodízel iránti megnövekedett kereslet miatt kiterjedt erdőterületek válhatnak energiát adó ültetvényekké, figyelmeztet a Conservation Biology folyóiratban megjelent tanulmány. Mivel a kőolajszármazékok kínálata a következő 5-30 év során tetőzik és az éghajlatváltozás miatt egyre komolyabb aggodalmak látnak napvilágot, a biodízelgyártás 2050-re akár százszorosára is nőhet Lian Pin Koh, a Princeton Egyetem kutatójának becslése szerint. Koh szerint leginkább az erdőket károsítja majd a fejlődés, de ennek mértékét a növényféle határozza meg. Az olajpálma példának okáért sokkal gazdaságosabb, mint a széles körben elterjedt repce, amely jelenleg a biodízelgyártás 84%-át adja, de az előbbit nagy valószínűséggel a szénszármazékokban gazdag és sokszínű ökoszisztémák, mint a délkelet-ázsiai trópusi őserdők helyén termesztik. Így a különböző növények közötti környezetvédelmi besorolás kérdése rendkívül összetett.
A négy legfontosabb biodízel nyersanyag - a repce, a napraforgómag, olajpálma és szójabab terméshozamának és vetési szokásainak elemzéséből, valamint a biodízel iránti kereslet előrevetítéséből Koh kiszámította a tervezett bioüzemanyagkereslet kielégítéséhez szükséges termőföldszükségletet a különböző termények esetében.
Az erdőterületek és olajpálmaültetvények harca Indonéziában.
„Számításaim szerint az okozná a legnagyobb területpusztítást (76,4-114,2 millió hektár), ha a világ jövőbeli biodízel szükségletét szója-alapú biodízelgyártás fedezné, összehasonlítva a napraforgómagból (56,0-61,1 millió ha), repcéből (25,9-34,9 millió ha) és olajpálmából (0,4-5,4 millió ha) előállított biodízel gyártási forgatókönyvekkel", írja Koh.
„Világszerte jelentősen ki kellene terjeszteni a nyersanyagültetvényeket, ha eleget szeretnénk tenni ennek a követelménynek. Ez esetenként földhasználati konfliktushoz vezethet, hiszen fontos a fennmaradt természetes élőhelyek megőrzése."
Koh azt javasolja a döntéshozóknak, hogy a számbavett biodízel terjeszkedés hatásainak csökkentésére növeljék meg a védetté nyilvánított természetes erdőterüleket, növeljék a legfontosabb biodízel nyersanyagok olajhozam eredményességét és a biodízelen kívül nézzenek más alternatív energiaforrás után is.
 „Világszerte újabb fenyegetést jelenthet a magas koncentrációjú helyi fajokra a biodiverzitás kulcshelyszínein, ha a biodízel nyersanyaggyártás a jövőben megfelelő mérséklő irányelvek nélkül gyorsul fel (a trópusokon)" - folytatja Koh. „A biodízel nyersanyaggyártás felgyorsulásából eredő problémákat nem lesz könnyű orvosolni, tekintettel a kőolajszármazékoktól való függésünk csökkentésének szükségességére, valamint a trópusok mezőgazdasági terjeszkedéssel szembeni gazdasági tehetetlenségére, jóllehet számos egyéb mérséklő módszer áll még rendelkezésre.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.