Barbár pusztítás a nemzeti parkban (Somogy Online)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. december. 12.
ŐRTILOS – Az anyaginál jóval nagyobb lehet a természeti kár Hatalmas traktor vágta nyomok szabdalják a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) egyik legszebb völgyét Őrtilosnál. Barbár módon folyik az illegális fakitermelés.

– Ahol eddig szép, kanyargó kis patakmeder futott, mocsári gólyahíres és hármaslevelű fogasíres foltokkal, ott most a legrosszabb erdészeti közelítő út képe fogad, hatalmas, MTZ vágta kerékcsapákkal – panaszolta István Imre, a DDNP igazgatóságának vagyongazdálkodási osztályvezetője. A védett természeti területekről idén Őrtilosban legalább hét-nyolc vontatónyi faanyagnak kelt lába. De ennél jelentősebb a kitermeléssel és az elszállítással okozott pusztítás.

– A Nyugat-Dráva Tájegység botanikai értékekben bővelkedik, a zákányi és őrtilosi védett természeti területeken különösen gazdag a fajlista – mondta István Imre. – Ám Őrtilos-Szentmihályhegyen folyamatos problémát jelent az illegális fakitermelés. Míg másutt csak kisebb „falopási akciók” vannak, itt évente több alkalommal tűnik el néhány pótkocsi akác tűzifa, tölgy rönk, vagy hársfa a védett erdőkből. Mostanában a védett völgyekre koncentrálódik a favágás. S leginkább arra az eldugott helyen lévőre, amit az itt fellelhető hármaslevelű fogasírről csak fogasíres völgynek neveznek. Ez Szentmihályhegy egyik legszebb és leginkább természetközeli állapotú védett völgye. A DDNP igazgatósága tavaly nyáron nemzeti parkos táblákat helyezett ki, de hamarosan eltűntek, oszlopostul. A völgy alján nem vezet térképen jelzett út, ennek ellenére gyakran itt járnak be traktorral, végigtaposva a fogasír fő termőhelyét, s 50-60 centis kerékcsapákat hagynak. Előfordult, hogy valaki tolólapos traktorral letolta a völgy oldalát, hogy hozzá tudjon férni a völgy aljába bedőlt vastag akácfákhoz.

– A falopással okozott anyagi kárnál is jelentősebb, ha védett fajok termőhelye sérül, hiszen évekbe telik, míg helyreáll – mondta István Imre, s elmesélte a legfrissebb természetkárosítást.
A rendőrség az úton ellenőrzi a fatolvajokat
A falopás, akár tűzifa-, akár fenyőlopásról van szó, idényjellegű bűncselekmény – mondta Kulcsár Tibor alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedési és közrendvédelmi osztályvezetője. Késő ősszel és télen valódi „iparággá” fejlődik ez a bűncselekmény-típus. Elsősorban a vadásztársaságokkal közös ellenőrzés során az illegális kitermelést is igyekeznek leleplezni, a tapasztalatok szerint azonban főként a közúti ellenőrzés vezet eredményre. A lopott fát közúton szállítják, s ilyenkor könnyű elcsípni az illegális rakománnyal megrakott teherautót.
A rendőrség több sikeres felderítést végzett az idén. Persze, az elkövetők újabb és újabb trükköket eszelnek ki. Előfordult, hogy hamisított szállítólevelekkel és számlákkal próbálták igazolni a szállítmányt. Más esetben legális szállítmányozó céget bíztak meg a fa elvitelével, de a sofőrnek fogalma sem volt róla, hogy a felrakodott áru lopott.

– A nemzeti park munkatársa észrevett két MTZ traktort a fogasíres völgy alján, a DDNP vagyonkezelésébe tartozó védett erdőben – idézte föl István Imre. –  Igazoltatta L. Z. helyi lakost és fiát. Kiderült, hogy a völgyön keresztül akartak közlekedni, s azért vágtak ki egy vastag, vágásérettnek számító mézgás égert, mert az útban volt. A traktorok igen mély kerékcsapákat vágtak a felázott földben. Mire a rendőrök kiértek, a két férfi elinalt. Szabálysértési eljárás indult ellenük védett természeti területen keresztül történő engedély nélküli közlekedés miatt. – Még aznap ismeretlen tettes ellen is bejelentést tettünk, mert innen nem messze, egy védett és egy fokozottan védett erdőben négy köbméternyi elszállított akác tűzifa nyomaira bukkantunk és sok, méterbe vágott vastag akác tűzifa hevert szanaszét – tette hozzá. – A tolvaj nem volt kíméletes: ahol csak érte, minden tüzelőnek való, földön fekvő fát összeszabdalt.

Megtudtuk: kénytelen „bekeményíteni” az igazgatóság. Fokozottabb ellenőrzést ígérnek az egyenruhás szervekkel együttműködve, s remélik, hogy jövőre gyarapíthatják a területen dolgozó munkatársaik számát. Enélkül ugyanis nehezen tudnak gátat szabni a hasonló eseteknek.
Varga Andrea  


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.