Fodortól kérik a létszámleépítések helyreállítását (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. december 27.
Nyílt levélben kérik Fodor Gábor szakminisztertől a korábban elbocsátott munkatársak, hogy ismét aktív szerepet vállalhassanak hazánk természeti értékeinek megóvásában. Tisztelt Miniszter Úr!
A közelmúlt médiaeseményei során az Ön nyilatkozatai alapján is megerősítést nyert, hogy a minisztériumát érintő korábbi átszervezések és létszámleépítések túlzóak, szakmailag elhibázottak voltak.
Nagy örömmel olvassuk, hallgatjuk az Ön sajtónyilatkozatait, amelyekben mindig hangsúlyozza, hogy prioritásként kezeli a hatósági munka megerősítését és a létszámleépítések előtti állapotok visszaállítását, sőt, Ön már létszámbővítésre is ígéretet tett. Nyilatkozataiból és tetteiből úgy érzékeljük, hogy Ön egyrészt elhivatottabb, másrészt határozottabb elképzelésekkel rendelkezik elődjénél: átlátja Persányi Miklós volt környezetvédelmi miniszter lépéseinek elhibázottságát (lásd az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság önállóságának visszaállítása), és a következetlen lépések korrigálására törekszik.
Az Ön által meghirdetett "létszám-helyreállítási program" minket, a természetvédelem terén menesztett munkatársakat arra enged következtetni, hogy a korábbi vezetés hibás magatartását Ön szükségesnek tartja felülvizsgálni, holott a tisztánlátást nyilván nehezíti az a tény, hogy a természetvédelmet irányító szakállamtitkár még mindig aktív részese a vezetésnek. A létszámleépítéseknek olyan, a természet védelme iránt elkötelezett, szakmailag felkészült munkatársak is szenvedő alanyai voltak, akik most úgy érzik, hogy elhivatottságukkal, egzisztenciájukkal, szakmai és magánéleti boldogulásukkal korábbi munkáltatójuk kénye-kedve szerint játszadozhatott. A korábban elbocsátott munkatársak közül többen is írásos anyagokkal tudják igazolni, hogy elbocsátásuk vélhetően legfőbb indoka szakmai elkötelezettségük és önzetlen kiállásuk lehetett, mely nem volt "kellemes" a korábbi vezetésnek, s így menniük kellett.
Kérjük Önt, hogy amikor a területi szerveket, a nemzetipark-igazgatóságokat érintő létszámbővítésre sor kerül, tegye lehetővé, hogy a korábban elbocsátott munkatársak ismét aktív szerepet vállalhassanak hazánk természeti értékeinek megóvásában.
Nem kérünk Öntől pozitív diszkriminációt - tudjuk, hogy Ön a fair play szabályai szerint szokott eljárni (Ön volt az egyetlen olyan miniszter, aki nem automatikusan hosszabbította meg a felelős felsővezetői gárda 6 évre szóló kinevezését), csak azt kérjük, hogy a minisztériumára nehezedő takarékossági követelményeket is figyelembe véve létszámfejlesztési programja során vizsgálja meg az alábbiakat.
Az átgondolatlan és szakmai szempontokat mellőző elbocsátások miatt hivatásuktól megfosztott munkatársak - köztük ezen levél aláírói - évek óta dolgoztak az ország különböző nemzetipark-igazgatóságain. Ismerik a rájuk bízott területeket, kapcsolatokat építettek ki a gazdálkodókkal, társhatóságokkal, önkormányzatokkal és a civil szervezek képviselőivel, emellett szakmai alkalmasságukat köztisztviselői minősítéseik is igazolják. Az elbocsátott szakembereknek a köztisztviselői jogálláshoz nélkülözhetetlen közigazgatási alapvizsga (többüknek szakvizsga) is rendelkezésükre áll. A Természetvédelmi Őrszolgálat volt tagjai természetvédelmi őri vizsgával és maroklőfegyver-ismereti vizsgával is rendelkeznek.
Az állami természetvédelemben 2005 óta három központi létszám-leépítési hullámban elbocsátott szakemberek (a természetvédelmi őrszolgálat tagjai, valamint természetvédelmi felügyelők, szakreferensek) közül az Ön hívó szavára jelen pillanatban is többen azonnal "hadba állnának" a természeti értékek megóvása érdekében.
Tisztelettel kérjük a Miniszter Urat, hogy levelünk tartalmának érdemi kivizsgálásával és megválaszolásával ne a természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkárt bízza meg, mivel az aláírók mindannyian tisztában vannak azzal, hogy a hazai természetvédelem drasztikus és következetes leépítésének folyamatában Haraszthy László személyi felelőssége és elfogultsága vitathatatlan.
Várjuk megtisztelő válaszát.
2007. december 19.
Természetvédő üdvözlettel:
Blaskovits Zoltán volt természetvédelmi őr, DDNPI
Filotás Zoltán volt szakreferens, KNPI
Papp Attila volt szakreferens, DDNPI
Siklósi Máté volt természetvédelmi őr, DDNPI
Tóth István Zsolt volt természetvédelmi őr, DDNPI

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.