Lopják a fát a Tisza partjáról is (szoljon.hu/ MNO)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. február 4.
A Tisza mindkét partján, illetve a folyó közvetlen környezetében ismételten elszaporodott az illegális fakitermelés. Az elkövetők egyenként 10–50 szál famennyiséget tulajdonítottak el. A kivágott egyedek általában 1-2 méter hosszúak és 3-10 cm átmérőjűek voltak.



A tolvajok alkalmanként 3-4 darab, 50-70 kilogramm közötti élő fát – kocsányos tölgyet, akácot, kőrist, amerikai kőrist, fehér nyárt és fűzfát – vágtak ki. Ténykedésük nyomaként 340 élőfát – egy kisebb erdőnyit – tulajdonítottak el a szőke folyó melletti természetvédelmi területről. Ezzel azonban nemcsak lopást, hanem természetvédelemmel összefüggő jogsértést is elkövettek.
Az ellenőrzések során összesen 85 személyt jelentettek fel. A legtöbb jogsértést – szám szerint hetvenötöt – Tiszabőnél, míg a maradék tíz esetet Nagykörű, Tiszapüspöki, Zagyvarékas és Szolnok külterületén követték el. A vízi rendőrök az év hátralévő részében is további ellenőrzéseket terveznek ezeken a területeken, így retteghetnek azok, akik engedély nélkül vágnak bele az ártéri erdők megtizedelésébe.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.