Tömegessé, iparszerűvé vált a büntetlen falopás (Heves Megyei Online)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2008. február. 23. - Az elmúlt években szervezett formát és üzletszerű méreteket öltött Észak-Magyarországon, s Heves megyében is a falopás, emellett a rapsicok tevékenysége is jól nyomon követhető az erdőkben.

Míg a ritkábban tetten érhető orvvadászatoknál az esetleges fegyverhasználat miatt a törvényi szigor is komolyabb, addig az illegális fakivágások immár évi több tízmillió forintra tehető büntetlen veszteséget és kár okoznak a térség legnagyobb gazdálkodójának, az Egererdő Zrt.-nek. Az elharapódzott jelenség mögött sem egyszerűen szociális indokok húzódnak.
– Már nem az egyéni szükségletek kielégítésére szánt mennyiségekről van szó, ami korábban jellemző volt, s ami fölött még az erdőgazdálkodók is szemet tudtak hunyni. Manapság orgazdákkal együttműködő, szervezett és jól felszerelt, lopásra szakosodott bűnözői csoportok járják és fosztogatják az erdőt – jegyzi meg Pallagi László vezérigazgató. Az elmúlt időszakban több száz feljelentést tettek, teljesen hiába. Pedig a fatolvajok az ellopott famennyiség árán felül jóval több kárt okoznak a növényi kultúrákban és a környezetben. A megyében is jellemzően a hátrányos helyzetű térségek, települések környezetében, illetve a rossz szociális helyzetben lévő között találhatók meg a bűncselekmények végrehajtói. Ha már a felbujtók, a szervezők és finanszírozók, s a hasznot lefölözők nem is mindig.
A megyében például többek közt Tarnalelesz, Kerecsend és Gyöngyösoroszi is ilyen gyenge láncszemnek számít. A probléma részben a felderítés, tettenérés nehézségeiben, részint a jogalkalmazásban és az igazságszolgáltatásban keresendő, állítják az szakemberek. Vagyis utóbbi esetekben a súlytalan büntetések és behajthatatlan bírságok még a ritkább, feltárt és végigvitt hatósági esetekben sem jelentenek kellő visszatart erőt. Gyakori, hogy ellenőrzésekkor, elszámoltatáskor csak a szabálysértési értékhatáron belüli fát találnak, esetleg még az adott rakományra van is egy fiktív szállítólevél. Ám ezek fuvarok nem ritkán napi rendszerességűek és üzletszerűek.
A kárvallottak határozott jogi állásfoglalásokat és példaértékű, visszatart erejű ítéletek várnak az igazságszolgáltatástól. Legkevesebb, hogy az elkövetés eszközét, a motoros láncfűrészt, illetve az egyéb kéziszerszámok mellett a kisteherautókat, átalakított személygépkocsikat kobozza is el a hatóság.  K.J.   

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.