Behajtani tilos! (gondola)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. március 1. - A bürokrácia virágzik, a kiszolgáltatottság növekszik. Van-e még ennél is lejjebb? Hányszor, mennyit, kinek? Lassabban készül, mint Luca széke! Miért titkolja el a felsőoktatásba jelentkezők számát? Élet a vizitdíj után. Állami erdők - az utolsó nagy biznisz a milliárdosok klubjában! Ipari méretű falopás. Mi történt azóta? Meddig tart még a nagyotmondás?

Valahányszor föltör a köznép gondját-baját orvoslás reményében feltáró bármily ellenzéki panasz, bizonyos, hogy a T. Házban a kormánypártok jóvoltából eleve kudarcra, leszavazásra ítéltetik. Nem kell jóstehetség hozzá: ezúttal sem lesz másként. - Mégis! Régi igazság: "ki nem lázad fel a rossz ellen, az elkerülhetetlenül a részévé válik...” Amióta az ellenzék kíméli a miniszterelnököt, s nem szólnak hozzá, Gyurcsány Ferencnek felüdülés az interpellációk és a kérdések órája, többnyire feléje sem néz a T. Háznak. Államtitkárai, miniszterei állnak helyt helyette (is). Íme hétfőn elmondásra tervezett interpellációk és kérdések.
Még tavaly novemberben kérdezte volt interpellációjában Firtl Mátyás a Tisztelt Házban a gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkárt: „Meddig lesznek járhatatlanok a környező országokkal bennünket összekötő településközi utak?" A kereszténydemokrata politikus kifejtette:
- A Schengen-övezethez való csatlakozásunk nagy öröm mindannyiunk számára, hisz az Európai Uniós tagságunk melletti egyik legfontosabb érvünk éppen az volt, hogy átjárhatóak lesznek a határok, így könnyebbé válik a kapcsolattartás a határon túli magyarokkal, felpezsdülhet a határ menti települések gazdasága, nőhet a településeken a foglalkoztatottság. A mostani helyzet persze egészen más, távol vagyunk azoktól a lehetőségektől, amelyeket a határok átjárhatóságától reméltünk. A határmenti településeket ugyanis nem, vagy csak használhatatlan utak kötik össze a szomszédos országok településeivel? Évek óta kitartóan benyújtom azokat a költségvetési módosító indítványaimat, amelyek a Sopron környéki határhoz vezető utak felújítását tennék lehetővé. Természetesen a határhoz vezető utak járhatatlansága nemcsak Sopronnak és környékének problémája, hanem sok száz határ menti településé is. Kérdés az is, mikorra várható, hogy a határ menti folyókat hidakkal, kompokkal átjárhatóvá teszik? A kormánytöbbség ugyanakkor minden esetben leszavazta a módosító indítványaimat.
Garamhegyi Ábel, gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár minden jót megígért, hangsúlyozván: „a kormány már eddig is számos intézkedést hozott és számos előkészületet tett ez ügyben.”Az országgyűlés a válaszát ennek ellenére (136 igen, 140 nem szavazattal, tartózkodás nélkül) elutasította. Az államtitkár akkor úgy vélte: mondandója tartalmával semmi baj nem volt, csupán kevés kormánypárti képviselő tartózkodott a teremben.
A helyzet azóta „csak” rosszabb lett. Firt Mátyás alig egy hete tudatta a Tisztelt Házzal:
- Amit a határok átjárhatóságától reméltünk, az nem következett be. A magyar-osztrák határszakaszon, a választókörzetemben ugyanis több helyen "behajtani tilos" táblákat helyeztek el szomszédaink, osztrák partnereink Burgenland tartományban, és ezzel azt idézték elő, hogy a magyar határ felől ne lehessen megközelíteni a szomszédos osztrák településeket…
Hétfőn meghallgatják a Gazdasági és informatikai bizottság jelentését, és újra szavaznak. Tudja, Firt Mátyás, - és tudják a „sógorók” is - ezúttal bármit mond, a kormánypártok jobban figyelve a „karmesterre”, úgyis leszavazzák…   Bartha Szabó József

INTERPELLÁCIÓK
BERNÁTH ILDIKÓ, (Fidesz): „A bürokrácia virágzik, a kiszolgáltatottság növekszik!" címmel - a pénzügyminiszterhez. 
SZABÓ ZOLTÁN, (MSZP): „Van-e még ennél is lejjebb, avagy tényleg mindent el kell-e viselnie a közszereplőnek?" címmel – az igazságügyi és rendészeti miniszterhez. 
NÓGRÁDI LÁSZLÓ, (KDNP): „Hányszor, mennyit, kinek? - kérdések még egyszer a vizitdíjról" címmel – az egészségügyi miniszterhez. 
HERÉNYI KÁROLY, (MDF): „Lassabban készül, mint Luca széke!" címmel – az igazságügyi és rendészeti miniszterhez. 
PÁNCZÉL KÁROLY, (Fidesz): „Miért titkolja el a felsőoktatásba jelentkezők számát?" címmel – az oktatási és kulturális miniszterhez.   
HEINTZ TAMÁS, (Fidesz): „Élet a vizitdíj után, avagy miért fenyegetőzik már megint a Gyurcsány-kormány?" címmel – az egészségügyi miniszterhez.   
TASÓ LÁSZLÓ, (Fidesz): „Állami erdők - az utolsó nagy biznisz a milliárdosok klubjában" címmel - a pénzügyminiszterhez. 
FARKAS SÁNDOR, (Fidesz): „Ipari méretű falopás - hol a hatékony állami fellépés, hol a Zöld Kommandó?" címmel - a környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez. 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.