A tajvani fenyő 100 éves évfordulója (MTI-Panoráma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. március 14. - Noha a tajvani fenyő Tajvanon őshonos, előfordul Észak-Burma és Dél-Kína egyes vidékein is Százéves évfordulóját ünneplik az egyetlen tűlevelű fának, amelyet Tajvanról neveztek el.

A Taiwania cryptomerioides, a tajvani fenyő évmilliók óta létezik, ám 1904-ben fedezték fel japán botanikusok, amikor Tajvan japán uralom alatt állt. Majd 1908-ban erősítették meg, hogy egy addig nem ismert fenyőfajtáról van szó, s ekkor nevezte el egy japán szakember a szigetről a fát.
Az évforduló alkalmából kiállítás nyílt a héten Tajpejben - jelentette a CNA tajvani hírügynökség.
A leghomogénebb és legnagyobb tajvani fenyőerdő Tajvan dél-keleti részén, az Ikerkísértet-tó környékén, Taitung megyében található. Az erdő több mint tízezer tajvani fenyőből áll, és mintegy 1300 hektárra terjed ki. A tajvani kormány 2002-ben nyilvánította természetvédelmi területnek az erdőt.
A tajvani fenyő kivágását az 1970-es években tiltották be, és jelenleg ez a fafajta szerepel a veszélyeztetett fajok vörös listáján, amelyet az IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi Unió) állít össze minden évben. (A világörökség részévé nyilváníttatása csak azért nem sikerült 2002-ben, mert Tajvan nem tagja az ENSZ-nek.)
Noha a tajvani fenyő Tajvanon őshonos, előfordul Észak-Burma és Dél-Kína egyes vidékein is.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.