A kihalás szélén állnak a tigrisek (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. 03. 12. - Negyed évszázad alatt a felére csökkent a világ vadon élő tigriseinek száma - hangzott el a WWF veszélyeztetett fajokkal foglalkozó stockholmi konferenciáján. Néhány alfaj, mint a dél-kínai, vagy a szumátrai tigris néhány éven belül eltűnhet, de az egész faj a kihalás felé száguld.
A XX. század elején egyedül Indiában 40 ezerre becsülték a tigrisek számát; ma 1400 maradt, ami a világ teljes tigrispopulációjának csaknem a fele. Egy 1982-es felmérés öt- és hétezer közé tette a vadon élő tigrisek számát, ma pedig nagyjából 3500-an lehetnek, és az emberi tevékenység miatt rohamosan csökken ez a szám is.
Kínában a tradicionális népi gyógyászat csodatevő erőt tulajdonít a tigris testrészeinek, ezért csillagászati összegekért lehet eladni egy-egy elejtett példányt a feketepiacon. Indiában és Indonéziában az erdőirtás olyan mértékű, hogy egyszerűen elfogy a tigrisek természetes élőhelye. Indonéziában a számítások szerint 2050-re az ország eredőinek 90 százaléka a fakitermelés áldozatául esik.
Ha az ember és a tigris bármilyen konfliktusba keveredik, a két faj közül a tigris lehet csak a vesztes. Kizárólag rajtunk múlik, hogy a túlélés vagy a kihalás lesz a sorsuk - mondta [1] a konferencia egyik szónoka, Sujoy Banerjee.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.