30 hektár ukrán föld átcsatolódik Magyarországhoz? (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-03-28 - A Tisza-meder nyomvonalának változása következtében maholnap 30 hektárnyi ukrán fennhatóságú földterület átkerülhet Magyarország birtokába. Ez nem az első ilyen eset lenne, hiszen nem hivatalos számítások szerint 1961 óta mintegy 270 hektárt veszített el így az ország csak Kárpátalját illetően.

A problémát az okozza, hogy a határfolyók esetében a vonatkozó nemzetközi egyezményeknek megfelelően a folyó közepén, illetve a meder legmélyebb vonala felett húzódik. Márpedig a folyók – s különösen a Tisza – az ártéren belül meglehetősen gyakran változtatják a folyásuk útját.
Ezúttal a beregszászi járási Csetfalva térségben áll fenn a veszélye annak, hogy csorbul Ukrajna területi egysége. A Tisza itt ugyanis az elmúlt esztendők gyakori áradásai során egy új, 8-15 méter széles és átlagban 3 méter mélységű medret mosott ki magának. Az erre kanyarodó ág egyre nagyobb átjárót váj ki a korábbi partvonalban, s amennyiben ezt nem akadályozzák meg a hatóságok, mintegy 30 hektárnyi földterület „adhatja a fejét szeparatizmusra”.
A helyzet tanulmányozására Volodimir Trikur beregszászi járási kormányzó elnökletével egy vízügyi és környezetvédelmi szakemberekből álló bizottság alakult, melynek munkájában a határőrség illetékesei is részt vesznek.
E testület azt javasolja, hogy mielőbb vissza kell állítani az eredeti állapotába a Tisza jobb partját, illetve meg kell erősíteni az érintett partvonalat. Erre azonban a járási költségvetésben nem állnak rendelkezésre a szükséges pénzügyi források, ezért a járás a megyétől kér segítséget.  P.I.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.