Vaddisznó-inváziótól rettegnek a Nagyszőlős környéki gazdák (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-04-01 - A tömegesen elszaporodott vaddisznók rohamától tartanak Nagyszőlős (Vinohragyiv) és a környező falvak gazdái, akik az őket tavaly ért kár miatti elkeseredésükben idén be sem akarják vetni földjeiket.

A vaddisznóhordák évek óta megkeserítik Nagyszőlős és a környékén található 13 község lakóinak az életét. A korábbi néhány helyett több száz vaddisznó ütött tanyát a vidéken, ahol Kárpátalja (Zakarpattya) legjobb termőföldjei találhatók. A Tisza két partján elterülő falvak lakói szerint a vaddisznók már tavasszal feltúrnak minden megművelt földet, megeszik az elvetett magvakat, s ami véletlenül megmarad, azt nyáron és ősszel pusztítják el. A helyi gazdák természeti csapást emlegetnek, küldöttségük már a megye kormányzóhelyettesénél is járt, hogy a hatóság tegyen valamit a garázda állatok ellen, de szerintük semmi nem történik - számol be a vaddisznók okozta gondokról az ungvári Rio hetilap legfrissebb száma.
Az újság által megszólaltatott lakosok elmondták, hogy tavaly éjszakai őrséget szerveztek a földjeik megóvására, kereplőkkel, tűzrakással, petárdákkal próbálva elriasztani az éhes vaddisznókat, de hiába, azok mindent letaroltak. Szerintük az állatok annyira elszemtelenedtek, hogy bemerészkednek a portákra, mi több, Fancsikán (Fancsikovo) kondájuk fényes nappal végigkocogott a főutcán.
A károsult földművesek a járási vadásztársaságot hibáztatják, amely szerintük "tagságának a szórakozását" fontosabbnak tartva nem ritkítja a vaddisznóállományt. Több gazda be is perelte a vadászokat, de a bíróság még nem tárgyalta az ügyet. Az érintett községek lakói azt fontolgatják, hogy idén be sem vetik földjeiket, mert csak veszteségük lesz a falánk állatok miatt.
Szakemberek szerint a vaddisznókkal kapcsolatos gondok az 1998-as nagy tiszai árvíz idején kezdődtek, amikor az állatok nagy része az áradás miatt elhagyta eredeti élőhelyét, a Salánki Erdőgazdaságot, és Nagyszőlős mellett, a természetvédelmi területnek számító Fekete-hegyen, majd a Tisza által alkotott, bokrokkal benőtt terjedelmes szigeteken vert tanyát és indult gyors szaporodásnak.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.