Ünnepélyes átadás az Őrségi Nemzeti Parkban (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. április 21. - Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter Őriszentpéteren ma nyitotta meg az ismét önállóan működő Őrségi Nemzeti Parkot.

A nemzeti park a Szentgotthárd közvetlen közelébe tervezett osztrák hulladékégető elleni küzdelemben is kulcsszerepet játszhat. Mint ismeretes, Fodor Gábor kinevezése óta szorgalmazta az őrségi Nemzeti Park önállóságának visszaállítását. Kezdeményezésére a kormány 2007 decemberében határozatot hozott a Nemzeti Park önállóságáról, áprilisban pedig az új szervezet is létrejött Márkus Ferenc igazgató vezetésével. "Célunk, hogy a nemzeti park sikeres legyen az élőhely-megőrzésben és rehabilitációban, a tájgazdálkodásban, illetve a szemléletformálásban és a környezeti nevelésben. Egy sikeres nemzeti park az egész régió gazdasági és szellemi motorja lehet, hiszen a környezeti célok mellett fellendíti a turizmust, és a gazdaságot is. Az önálló Őrségi Nemzeti Park hatékonyabban segíti elő a térség természeti, kultúrtörténeti, ökoturisztikai értékeinek megőrzését és fejlesztését." - jelentette ki a miniszter Őriszentpéteren.

Fodor Gábor külön kiemelte: az Őrség elnyerte a "kiváló európai desztináció" (TOP 10) díjat, mellyel bekerült Európa 10 legvonzóbb turisztikai célpontjai közé. Az Őrségi Nemzeti Parkban 10 fős megerősített természetvédelmi őrszolgálat segíti a zöldbűnözés megelőzését. Az új igazgató Márkus Ferenc - aki korábban a WWF Magyarország ügyvezető igazgatója volt - okleveles agrármérnök, természetvédelmi ökológus, több évtizedes természetvédelmi munka- és vezetői tapasztalattal rendelkezik az állami és a civilszférában egyaránt.

Az Őrségi Nemzeti Park az ausztriai Heiligenkreuzba, Szentgotthárd közvetlen közelébe tervezett hulladékégető elleni küzdelemben is kulcsszerepet játszhat. Fodor Gábor ugyanis még márciusban kezdeményezte, hogy a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park ügyfélként jelentkezzen be a hulladékégető osztrák engedélyezési eljárásába. Ez azért fontos, mert az engedélyező osztrák hatóságnak az Espooi Egyezmény alapján mindössze mérlegelési kötelessége van a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium álláspontját illetően, míg az osztrák törvények szerint az eljárásban ügyfélként résztvevők - amennyiben nem tartják elfogadhatónak az eljárás végeredményét - jogorvoslati lehetőséggel is élhetnek.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter a megnyitón kiemelte azt is, hogy a környezeti bűnözés visszaszorításáért, illetve a természeti értékek védelme érdekében szükségesnek tartja a nemzeti parkok állományában működő Természetvédelmi Őrszolgálat megerősítését is. A zöldbűnözés visszaszorítása érdekében 2010-ig közel 450 fővel nő a zöldhatóságok létszáma, ebből idén 227 új munkatárs lép szolgálatba, a nemzeti parkok őrszolgálata pedig 40%-kal, 80 fővel emelkedik az idén. Elkészült a Zöld Beruházási Rendszer, amelynek lényege, hogy a kiotói kibocsátási egységek kereskedésből befolyó összege kizárólag klímavédelemre fordítható majd. A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésének 2008-as feladataiként a töltéserősítések mellett elkészül a cigánd-tiszakarádi és a tiszaroffi tározó erre 6.9 Mrd Ft áll rendelkezésre.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.