Vége: iratokat darálnak a liberális tárcák! (STOP )

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. április 25. - A szabaddemokraták csomagolnak, jóllehet Kákosy maradni akart, Fodor pedig maradhatott volna. Az SZDSZ küldöttgyűlése formálisan két nap múlva erősíti meg a koalícióból való kilépésről szóló döntést, a miniszterek és államtitkárok hétfőn nyújtják be lemondó nyilatkozataikat Gyurcsánynak. Arra az esetre, ha képes lesz működni az MSZP kisebbségi kormányzása, Bajnait és Oláht emlegetik kormánykörök, mint a legvalószínűbb bársonyszék-várományosokat.

Már többeknek belefájdult a feje, hogy napok óta folyamatosan zúgnak az iratmegsemmisítő gépek - a STOP-nak a darálás tényéről minden, a koalícióból való hóvégi szabaddemokrata kilépés miatt vezetést cserélő tárcánál beszámoltak névtelenséget kérő források. A minisztériumok hivatalosan ezt nem erősítették meg, ellenben kikérték az információba általuk beleértett feltételezést, amely szerint terhelő dokumentumokat semmisítenének meg.

Pedig forrásaink egyáltalán nem ezt állították, hanem csak azt, hogy az átadás-átvételhez szükséges dokumentumok előkészítése közben a már nem használatos (esetleg személyes) papírokat darálják le. Az egyik érintett tárcánál ugyan azt állították, hogy nem is lehetne megsemmisíteni az iratokat, mivel a miniszterhez érkező előterjesztések 99 százalékát iktatni kell, elismerték, hogy korábban is találkoztak már olyan dossziéval, amelyiknek csak a fedőlapja volt meg, a tartalma viszont eltűnt.

Az SZDSZ küldöttei vasárnapi budaörsi gyűlésükön várhatóan elsöprő többséggel megerősítik majd a koalícióból való kilépést javasló eddigi testületi határozatokat, és a liberális párt két minisztere (a harmadikat Gyurcsány Ferenc rúgta ki) és öt államtitkára a következő napon benyújtja a kormányfőnek a lemondásukról szóló, három hete aláírt, de csak jövő szerdától hatályos nyilatkozatokat.

Érdemi munkát az utóbbi hónapban már az Egészségügyi (EüM), a Gazdasági és Közlekedési (GKM) és a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztériumnál (KVVM) sem végeztek. Jóllehet a nyilvános megjelenések alapján mintha még mindhárom tárca vezetője dolgozna, valójában már ők és stábjuk is a csomagolással van elfoglalva.

Az átadás-átvétel folyamata ugyanakkor jogilag még nem tudott elindulni: a miniszterek és államtitkárok formálisan még nem mondtak le, és - mint erre egyedül jogosult - Gyurcsány ezért nem is nevezhette meg az utódjaikat, az érvényes kormányhatározat szerinti helyettesítő miniszterekkel (Hiller István - EüM, Gráf József - KVVM, Lamperth Mónika - GKM) pedig forrásaink a tárcák elmondása szerint nem történt ilyen jellegű kapcsolatfelvétel.

A vezető politikusokon túl a minisztériumokból csak alig néhányan kényszerülnek távozásra. Érdeklődésünkre mindhárom tárcánál elmondták, csak a politikai tanácsadók megbízása szűnik meg automatikusan, a szűk stábokban köztisztviselőként foglalkoztatottaktól majd a következő miniszternek kell megválnia (ha - mint az valószínű - elődje bizalmasaira nem tart igényt), a határozott idejű, eddig félévente hosszabbítgatott kontraktusok pedig június 30-ával járnak le.

A gazdasági tárcánál az elvándorlás már a március 29-31-ikei kormányválság előtt megkezdődött, ami miatt - bennfentes forrásaink szerint - "a minisztérium munkája már korábban szétesett". Ennek egyértelmű jele volt Felmann Balázs infrastruktúráért és Peredi Gabriella belső humán- és gazdasági ügyekért felelős szakállamtitkárok még februárban bejelentett távozási szándéka.

Informátoraink a szétesést a Kóka János-Kákosy Csaba váltással hozták összefüggésbe: a korábbi miniszter környezetébe tartozók se a politikai támogatást nem érezték az új tárcavezetőtől, akinek - annak dacára, hogy Kóka kabinetfőnökeként előzőleg is együtt dolgoztak vele - utóbb már a vezetői alkalmasságát is megkérdőjelezték. Érdemi munka már nem kizárólag az utóbbi hónapban, hanem az azt megelőző hetekben sem folyt a tárcánál; ennek tulajdonítják például, hogy a vasutassztrájk is "az asztalon maradt", nem sikerült megoldást találni.

A STOP információi szerint megromlott a viszony Kóka és korábbi bizalmasa, Kákosy között, mivel az utóbbi néhány napig lebegtette a lemondását, majd - több egymástól független forrásunk szerint is - fölajánlotta a kormányfőnek, hogy négy és fél hónapja tartó miniszteri munkáját folytatná egy kisebbségi szocialista kormányban is (annak ellenére, hogy eredetileg a szabaddemokraták, egészen pontosan maga Kóka jelölte).

A politikailag súlytalan Kákosy azonban nem kellett Gyurcsánynak: ő nem tud liberális képviselői szavazatokat hozni. A tárcánál utódról hivatalosan még nem tudhatnak, ám - a korábbi sajtóhírekkel megegyezően - belső információkra alapozva több forrásunk is Bajnai Gordont, a jelenleg az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget egyszerre vezető politikust nevezte meg a várható utódként. A legvalószínűbb verzió szerint a terület- és a gazdaságfejlesztést csúcsminisztériumba vonnák össze az NFÜ-vel, az önkormányzatok az igazságügyhöz vagy a kancelláriához kerülhetnek, és létrejönne egy önálló energetikai-infrastrukturális (közlekedési) tárca.

Kákosyval ellentétben Fodor Gábor- mint arról korábban írtunk - több stábtagja szerint is kapott ajánlatot a miniszterelnöktől, hogy egy nem koalíciós kormány szabaddemokrata, de nem pártjelölésű tagjaként vigye tovább a környezetvédelmi ügyeket.

A lemondását korábban lebegtető (erről szóló nyilatkozatát állítólag saját széfjébe záró) zöldminiszter vélhetően nem fogadta el az ajánlatot, úgy tudni, bár reménybeli pártelnökként nyár végétől visszavinné az SZDSZ-t a koalícióba, de semmiképpen sem egy Gyurcsány-vezette kormányba, sőt lehetőleg egy nem is politikusokból, hanem kívülálló új miniszterelnök, saját szakembereiből álló - jóllehet MSZP-SZDSZ támogatású - kormányába.

Mindamellett Fodor mintha nem vette volna észre, hogy - bár ő maga pártja Országos Tanácsának ülésén tartózkodott a küldöttgyűlésről döntő határozathozatalkor - az SZDSZ túlnyomó többsége a kilépés mellett voksolt, és továbbra is aktív miniszterként jelenik meg a nyilvánosság előtt - elég csak a Föld Napja kapcsán tett zöldpolitikus megnyilatkozásaira gondolni.

Ennek ellenére, a KVVM politikai kinevezettjei hetek óta az átadás-átvételt készítik elő, jóllehet még nincs hivatalos utód, a Fő utcában biztosra veszik, hogy Oláh Lajos, az MSZP környezetvédelmi szakpolitikusa (egykori pártigazgatója, Hajdú-Bihar megyei elnöke) kerül a bársonyszékbe.

A legtisztább a helyzet az egészségügyben. A tárcánál egészen bizonyos, hogy a miniszter nem kapott ajánlatot a maradásra, lévén, hogy a koalíciós szakítást éppen a kormányfő Horváth Ágnest menesztési szándéka indukálta. Fodor után ugyanakkor éppen ő tűnik a legaktívabbnak, ám már csak a folyamatban lévő ügyek lezárása zajlik, miközben szintén az átadás-átvételhez előírt dossziékat készítik össze az Arany János utcában is.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.