Az európai medvék megmentik spanyol rokonaikat (zoom)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. április 27. - Az ibériai félsziget medvéinek génállománya mégsem különbözik annyira európai társaikétól, hogy ez akadálya legyen kihalófélben levő, egyedülálló genetikai állományú spanyol barnamedvék megmentésének - dőlt meg az elmúlt hetekben egy eddig szilárdnak bizonyuló hipotézis.

Úgy tűnik, az Ibériai-félsziget barnamedvéi mégsem különböznek annyira európai rokonaiktól, mint eddig hittük. A Spanyol Tudományos Akadémia kiadványában megjelent nemzetközi felmérés szerint a spanyol medvék messze nem olyan régen váltak külön az európai populációtól, mint korábban gondolták. Ez új fényt vet a megmentésükért felelős tervekre is.
Amikor a kutatók vizsgálatnak vetették alá az Ibériai félszigeten élt medvékből származó, közel 80 ezer éves DNS mintákat, meglepő eredményre jutottak. „Arra számítottunk, hogy követni tudjuk majd a spanyol barnamedve genetikai nyomát egészen a messzi-messzi múltba, de legnagyobb megdöbbenésünkre ehelyett az európai medvék genetikai anyagát találtuk. Nagyon úgy tűnik, hogy ez a csoport már az emberiség idejében szigetelődött el az európai populációtól.” - mondja Cristina Valdiosera, aki a laboratóriumi munka oroszlánrészét végezte.
„Ezek a medvék valószínűleg csak néhány ezer éve élnek elkülönülten – ez az evolúció mércéjével nagyon kevés idő. Más szóval, az egészen közeli múltig szabadon vándoroltak a félszigetre és a félszigetről. Ennek fontossága abban rejlik, hogy felveti az európai medvék Spanyolországba telepítésének lehetőségét . A segítségükkel pedig lehetséges lenne megőrizni az ottani medveállományt.” - jegyzi meg Anders Götherstam, a tanulmány vezetője.A tanulmány spanyol, francia, német, brit és svéd tudósok közös munkája nyomán jött létre.
A medvék egyedszáma az Ibériai félszigeten meglehetősen kicsi, ráadásul az állomány két kisebb részre szakadva él északon, ezért a beltenyészet nagyon súlyos fenyegetést jelent rájuk nézve. Bár korábban is napirendre került már az európai medvék betelepítése, mint alternatíva, ám eddig sok ellenzőre talált, akik szerint ez a lépés ugyanúgy a genetikailag egyedülálló spanyol barnamedve eltűnéséhez vezetne. Emellett azt is feltételezték, hogy az idegen medvék nem alkalmazkodnak majd olyan tökéletesen a félsziget körülményeihez, mint az ott élő, egyedi állomány.
„Miután kiderült, hogy valójában a közelmúltig nem volt élesen elkülönült barnamedve populáció az Ibériai félszigeten, ezek az érvek immár megkérdőjelezhetőek” - állítja Anders Götherstam.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.