Erdők mezők, utak védelmében… (gondola)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. április 26. Lehet a legkoherensebb, a legmodernebb, az uniós elvárásoknak megfelelő legeurópaibb és a legszebben csengő településrendezési terv az amit itt most megfogalmazunk, ha nem lesz hozzá forrás! – hívta fel a Tisztelt Ház figyelmét dr. Rétvári Bence az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény módosításának általános vitájában.  A keresztény demokrata politikus kiemelte: - Amikor Magyarország jövőjéről gondolkodunk, akkor nyilvánvalóan a területfejlesztési terv megkülönböztetetten fontos, hiszen minden útnak, vasútnak, bicikliútnak vagy bármi más fejlesztésnek ez adja meg a keretét és a jövőjét. Amikor arról gondolkodunk, hogy Magyarország az Európai Unióban hogyan tud versenyképes, piacképes lenni, hogyan tudjuk a területi különbségeket is akár csökkenteni Magyarországon belül, ez az alap, amire mindenképpen építkeznünk kell.
- A legfontosabb teendő, hogy a különbségek az ország keleti és nyugati régiói között megszűnjenek! Ez felölelheti a közlekedés, az infrastruktúra-fejlesztés, vagy környezetvédelem kérdéseit, egyaránt. De, mindenképpen arra kell törekednünk, hogy Kelet- és Nyugat-Magyarország között megvalósuljon az az egyenlőség, amely Magyarországnak mindenképpen érdeke. Nem elfogadható, hogy az infrastrukturális fejlettség, és ami ebből egyenesen következik, az emberek életszínvonala más legyen a keleten és a nyugaton élők esetében.
- Pozitív, hogy a felülvizsgálat révén sok mindennel bővült a szabályozás köre. A környezetvédelmi kérdésekben például az Alkotmánybíróság döntése nyomán magasabb szintű szabályozás alakult ki. Bekerült például az országos gyorsforgalmi közúthálózat hosszú távú fejlesztési koncepciója, - bár az utak föl-, illetve leminősítése sokaknak érdeksérelmet jelent, hisz’ az áteresztőképességük nem változott. Egyértelműen meghatározta a felülvizsgálat a meglévő és tervezett 50 megawattos és annál nagyobb erőművek villamosenergia-átviteli hálózati elemeit és a nemzetközi szénhidrogén-szállító vezetékek nyomvonalát is.
- A 4-5 évenkénti felülvizsgálat - a viszonylag gyorsan változó és az Európai Unió költségvetési ciklusaihoz is valamelyest alkalmazkodó fejlesztési koncepció miatt - elkerülhetetlen. Miközben mi itt egy átfogó felülvizsgálatról beszélünk, tudjuk, hogy még a régi terv javaslatai is kidolgozás, megvalósítás alatt állnak. Tehát ezen a terven is nyilvánvalóan módosítanunk, akkor is, ha mi most úgy gondoljuk, hogy öt évre, hét évre, tíz évre nagyjából le tudjuk fedni azt az igényt, ami ezzel kapcsolatosan a nemzetgazdaságban mutatkozik.
- A nemzeti erdőtelepítési programmal összhangban egységes elvek alapján meghatároztatott az erdőtelepítésre alkalmas területeket. Az agrárágazatot is érintő további előrelépés a kiváló termőhely-adottságú szántóterületek mellett a kiváló termőhely-adottságú erdőterületek lehatárolása is, amely védelmet biztosít a beépítéssel szemben. Az egyetlen, ami felülírhatja talán a most lefektetett szabályokat a honvédelem.
- Szintén pozitívum az országos ökológiai hálózat felosztásának újragondolása. Az eredmény összhangban van a páneurópai ökológiai hálózat rendszerével, de az élőhelyek ökológiai funkcionalitását is jobban megfogalmazza az új kategorizálás. Szerepel a törvényjavaslatban az országos tájképvédelmi területek, valamint a kulturális örökség szempontjából kiemelten kezelendő övezetek felsorolásra is. Meghatározza továbbá az ország védelmi képességét szolgáló honvédelmi területeket, valamint a NATO-tagságból eredő, nemzetközi szerződésekben is vállalt kötelezettségek teljesítéséhez szükséges objektumokat.
- Ezek a tervek egy roppant pozitív jövőképet vetítenek elő Magyarország számára. Ha ez mind-mind így, a leírtak szerint valósulna - túl azon a körülbelül 5 százaléknyi kérdésen, ami a régiók fejlesztése szempontjából vita, és módosító indítványaik a parlament asztalán hevernek -, akkor nagyon jól állnánk. De minden elképzelés annyit ér, amennyi megvalósul belőle, annyit ér maga a terv is.
- Mindenképpen felhívnám a figyelmet arra, hogy lehet a legkoherensebb, a legmodernebb, az uniós elvárásoknak megfelelő legeurópaibb és a legszebben csengő  településrendezési terv, az amit itt most megfogalmazunk, ha nem lesz hozzá forrás, -  feleannyit sem ér, mintha meg tudna valósulni azoknak a beruházásoknak legalább egy része, amelyek már évek óta halasztást szenvednek. Bartha Szabó József

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.