A biodiverzitás csökkenése évi 6 százalékot visz el a világ GDP-jéből (Független Hírügynökség)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. május 19. - A biodiverzitásnak, vagyis a fajok sokszínűségének csökkenése évi 2 billió eurójába (500 billió forint) kerül az emberiségnek. Ez a világ összes GDP-jének 6 százaléka - adja hírül hétfőn a Spiegel című német hetilap.

Ez a számadat abból a tanulmányból való, amelyet az ENSZ Biodiverzitási Konvenciójának hétfőn Bonnban nyíló 9. konferenciájára készítettek az Európai Unió és a német környezetvédelmi minisztérium megrendelésére.

Az irdatlan költség nagyját a fejlődő országok viselik, írja a tanulmány kutatásvezetője, Pavan Sukhdev, a Deutsche Bank indiai fiókjának magas beosztású vezetője. A növény- és állatfajok kipusztulásának fő oka az erdőirtás. Ez egyben a klímaváltozás legfőbb tényezője is. Ez lesz az idei konferencia központi témája.

Angela Merkel német kormányfő a konferencián bejelenti, hogy Németország lényegesen emeli az erdőirtás megakadályozására szánt hozzájárulását, hogy felsorakozzon Norvégia mellett, amely évente 500 millió dollárral támogatja az erdők megőrzését.

A WCU, az ENSZ természetvédelmi szakosított szervezete szerint az emlősök egynegyedét, a madarak egynyolcadát, a kétéltűek egyharmadát és a növények 70 százalékát fenyegeti kihalás.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.