Homokhátságból hamarosan sivatag lesz (Független Hírügynökség)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. május 30. - Elsivatagosodik a Duna-Tisza közötti Homokhátság, veszélybe kerülnek a kisebb tanyasi gazdálkodók, sőt maga a tanyasi életforma is, mivel a terület egyre jobban kiszárad.

Homokhátságon már most sok helyen szemmel látható következményei vannak a vizek eltűnésének. Rengeteg szikes tó kiszáradt, a fúrt kutakat méterekkel még mélyebbre kell fúratni, ha vízhez szeretnének jutni az emberek és az állatok. Az ENSZ egy öt éve készült hosszú távú klímaváltozási előrejelzése a Duna-Tisza közét félsivatagi övezetté nyilvánította.
Egyre több gazda víztakarékos öntözőfejet használ, hogy ezzel is vizet spóroljon, mert az utóbbi másfél évtizedben szinte az összes tó kiszáradt és a talajvíz is már méterekkel lejjebb van. Szinte éjjel nappal locsolnak a Duna-Tisza közötti homokos területen a gazdák, hogy a tavasszal elültetett növényeik megmaradjanak. Ebben a homokos földben víz nélkül egy-két nap alatt minden kiszáradna. Az öntözés viszont tovább apasztja az egyébként egyre szűkösebb vízkészleteket.
Elfolyt a víz
Most azt lehet látni, hogy a '70-es, '80-as évekhez képest jelentős, több millió köbméteres vízmennyiség csökkenés következett be, amely vízszintek lesüllyedésében mérhető, ennek a mesterséges visszapótlására nem lehet gazdaságos megoldást találni - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kozák Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője.
Szakértők szerint a Homokhátság elsivatagosodásának megakadályozására több tízmilliárd forintra lenne szükség, ebből időszakos tározókat lehetne kialakítani, ezekből locsolni lehetne. A felszín alatti vízszintek folyamatos csökkenését azonban ezek sem oldanák meg, a Homokhátságból hamarosan sivatag lesz.
Váltani kell
Csányi László gazdálkodó a Független Hírügynökségnek elmondta: sokan nem szeretnének abba a csapdába esni, mint az '50-es években a gyapottermesztéssel a homokon, de valószínűleg kísérletezni kell olyan fajtákkal, olyan gyümölcsfajokkal, amelyek megélhetést is nyújtanak az embereknek, ugyanakkor az elsivatagosodó klímát is bírják.
Ha a vízkészletek továbbra is ilyen ütemben fogynak előfordulhat, hogy már a közeljövőben a térség két nagyvárosában, Szegeden és Szabadkán is vízkorlátozásokat kell bevezetni.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.