„Barbár erdőirtás” folyik Kárpátalján (Transindex/mti)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008.05.30. - A Kárpátokban folyó barbár erdőirtás beszüntetését és az erdőállomány helyreállításának megkezdését tartja a legidőszerűbb feladatnak a pusztító árvizek megelőzése érdekében Vaszil Komendar, ungvári növényökológus professzor.

Az Ukrán-Kárpátok erdeinek legavatottabb szakértőjeként ismert Komendar, az Ungvári Nemzeti Egyetem természeti ökoszisztémák védelmével foglalkozó kutatólaboratóriumának tudományos vezetője az Ungváron megjelenő Novini Zakarpattya hivatalos megyei lapban aggasztónak nevezte az Ukrán-Kárpátok erdeinek állapotát.

Mint írásában állította, az utóbbi évtizedekben a hegyi erdők vágása során minden létező szabályt megszegtek, amikor mind a fenyő-, mind a lombos erdőket tarvágásos módszerrel irtották és irtják. Mi több, jelentős területeken, így teljes hegyoldalakon és hegygerinceken koncentrált vágási eljárást alkalmaznak, ami csak Szibéria síkvidéki erdőségeiben engedélyezett.

Nagyon súlyos hibának nevezte, hogy 1993-ban a fafeldolgozó üzemeket az állami erdőgazdálkodási főosztály alá rendelték, miáltal annak tevékenysége attól kezdve főként a bevételeket hozó vágásra irányult. Ezáltal a telepítés és erdővédelem háttérbe szorult, s az erdők rendkívül elhanyagolt állapotba kerültek.

A Kárpátok ökológiai egyensúlyát felborító erdészeti rablógazdálkodásért – mutatott rá a szakember – a természet kegyetlenül büntet, amint az 1998-as és 2001-es katasztrofális árvizek is bizonyítják.

Ha a jelenlegi állapotok fennmaradnak, akkor Komendar szerint előfordulhat, hogy a letarolt hegyoldalakat az erózió az alapkőzetekig lecsupaszítja, és azok kősivataggá válnak. 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.