Ipoly Erdő Erdészeti Nyílt Nap (Erdészeti Lapok Online)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. május 24-én, szombaton, immár másodszor került megrendezésre az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti és Váci Erdészeteinek segítségével - a jó értelmű tavaly őszi hagyományt folytatva - az Ipoly Erdő Erdészeti Nyílt Nap.

 A 2007 novemberében lezajlott első rendezvény szervezése során megfogalmazott céljainkat idén is maximálisan igyekeztünk szem előtt tartani. Így most is, amennyire ez egyetlen nap alatt lehetséges, megpróbáltuk a komplex szemléletű és rendkívül összetett feladatrendszerű területkezelés, erdő- és vadgazdálkodás szakmai kapuit minél szélesebbre tárni az ez iránt érdeklődő nem szakmabeli "civilek" felé.
Hiszen nem lehet kellő módon hangsúlyozni az erdészeti kommunikáció hazai társadalom irányába közeledő és egyben kezdeményező lépéseinek fontosságát, azok fajsúlyosságát, ha a külső megítélést és szemléletet, az erdőgazdaságokról kialakult képet formálni, finomítani, reálisabbá tenni akarjuk. Magunk közé kell hívnunk a nem szakmabelieket és mindezt úgy, hogy az erdő, természeti értékeink, környezetünk megismertetése mellett, az abban dolgozó, az avval együtt élő erdészeket, erdőmérnököket, az erdészetek munkáját vigyük közelebb és tegyük érthetőbbé az erre fogékonyak irányában.
Így kerülhetett sor, hogy immár aktívan bevonva a cserháti erdőgazdálkodási tájegységet is, idei programunkon Dobó István erdőmérnök, a Váci Erdészet vezetője kalauzolt végig a nagy látogatottságnak és ismertségnek örvendő, funkcióiban is egyre bővülő, a Naszály-hegy északi lábánál körbefutó 5 km-es Gyadai tanösvény számos egyedi látnivalói között.
A Nyílt Nap a későbbikben a Börzsönyben folytatódott tovább, ahol a Duna-Ipoly Nemzeti Park királyréti erdei iskolájának vezetője, Takács Margit mutatta be a hegység egyik botanikai és zoológiai gyöngyszemének, a fokozottan védett Király-rét láprétjének élővilágát. Ezután Ruff János erdőmérnök, a Királyréti Erdészet vezetője Alsó-Taxon a környék erdeinek múltjáról, a korábbi kezelési viszonyokról és az erdészet teljes területén bevezetett lékes/körös és szálaló üzemmódokról, természetszerű gazdálkodás módszereiről tájékoztatta részletekbe menően a hallgatóságot. A szakmai bemutató nagy örömünkre, az érdeklődő kérdések nyomán hosszabb beszélgetésbe nyúlt az árnyas gyertyános-tölgyesben, így a nap végén kissé átalakult az előre eltervezett program. Az Inóci-kőfejtő földtani és madártani értékeinek megtekintése után, Magas-Taxon a lucfenyves állománnyal, és a Taxi-rét helytörténeti és erdőtörténeti vonatkozásaival ismerkedtek a résztvevők. Ugyanitt bemutatásra került a szakmai programot jó ízű napzáró vacsorával támogató Nagy-Hideg-hegyi turistaház és ökoturisztikai központ új kezdeményezése, a "Kaland Katlan" mely a jó értelmű "csapatépítő" metodikák mentén a természeti értékek megőrzésének és fenntartásának fontosságával is meg kívánja majd ismertetni jövendő látogatóit. A végig kötetlenül jó hangulatú, ám tartalmas Erdészeti Nyílt Nap a Nagy-Hideg-hegyen elköltött vacsora után, az alkonyi hegycsúcs varázsos hangulatával ért véget. Nagy László Ipoly Erdő Zrt


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.