Célkeresztben a kommunikáció (oee)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008.06.03 - Az Országos Erdészeti Egyesület kiemelt kapcsolatot tart fenn a megalakult Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetésével.

Megbeszélést folytatott Dr. Pethő József OEE elnök és Ormos Balázs főtitkár Tátrai Miklós vezérigazgatóval és Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettessel az erdőgazdasági társaságok jövőjének alakulásáról. Miután a tervezett társasági összevonások lekerültek a napirendről és újabb kihívások jelentkeztek Ormos Balázs főtitkárt 2008. június 2-án hivatalában fogadta Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettes az eddigi együttműködés összegzése és a további közös munka felvázolása érdekében.
Tisztelt Vezérigazgató-helyettes úr, köszönöm, hogy az együttműködésünk keretében fogadja az Országos Erdészeti Egyesület képviselőjét. Tagságunk megnyugvással vette tudomásul, hogy a társaságok összevonása lekerült a napirendről, melyért sokat dolgoztunk a politikai körökben is. Azonban úgy hírlik, hogy ideiglenesen állt meg a folyamat.
Kormányhatározatok írnak elő feladatokat számunkra, mely integrációt sejtet, a megfogalmazások azonban nem egyértelműek, lehetőséget rejtenek magukban. Az OEE által adott szakmai anyagot is felhasználva a második félévben készülünk előterjesztést készíteni. Kiemelt szempont a társaságok együttműködési lehetőségeinek kidolgozása, mint például a közös beszerzés, a vadászat, külföldi kapcsolatok, stb. Számítok az OEE közreműködésre, de a FAGOSZ véleményére is. A közvetlen veszély elmúlt.
Egyesületünk szakosztályai készségesen állnak rendelkezésre a különböző szakterületeken javaslatok kidolgozására. A veszély elhárításának egyik lehetősége, mely az OEE szakmai anyagában is szerepel és a politikai is átvette, egy erdészeti „ernyőszervezet” létrehozása az MNV Zrt. szervezetében. A Parlament Mezőgazdasági Bizottsága ülésén is elhangzott, hogy az MNV Zrt. SZMSZ-ét félévkor felül kívánják vizsgálni és nem tartható, hogy az erdészet egy sorban az ügyvezető megnevezésével szerepeljen csupán. A javaslatunk egy Magyar Nemzeti Erdészeti Közhasznú Zrt. létrehozása 5-10 fővel, a nemzeti erdészet hazai és nemzetközi képviselete érdekében, mely a természetvédelemmel kapcsolatos érdekvédelmi tevékenységünk során is elengedhetetlen. Ez a név és a mögötte lévő tartalom kielégíthetné a szakmai és társadalmi igényeket is.
Ismerem az OEE javaslatát meggondolandó a felvetés. A természetvédelemmel kapcsolatos kommunikációt azonban jelentősen kell javítani közös munkával.
Folynak a „zöld” törvények módosításai. Egyesületünk álláspontja, hogy csak együtt és összhangban lehet módosítani azokat. Siófokon a FAGOSZ konferencián hasonló kijelentést tett.
Továbbra is tartom, hogy az erdőtörvényt a többi zöld törvénnyel összhangban szabad módosítani.
Egyesületünk igyekszik a természetvédelemmel való együttműködést erősíteni, de rendre nehézségek jelentkeznek. Ezért új irányként a vidékfejlesztést jelölte meg a 2008. évi egyesületi program, mely tartalmazza a természet és környezet megóvását, de a vidékfejlesztés részeként. Ezt azért tesszük, mert az EU a 2007-2013 közötti programjában a vidékfejlesztést jelölte meg az erdészet legfontosabb területének. Erre épülnek a támogatási rendeletek és a szabályozás. Az MNV Zrt. miként segíti a társaságok vidékfejlesztési törekvéseit az EU elvárásai szerint?
Az MNV Zrt. a társaságokkal együttműködve és közös finanszírozásban évek óta szervezi a közmunka programokat. Az EU elvárásai szerint is a képzetlen munkaerő foglalkoztatása, szakképesítés adása, az elmaradott vidék felzárkóztatása, a környezet megóvása, az erdei szemét felszámolása mind része az erdészet vidékfejlesztési tevékenységének. Tehát az erdészetnek a közvetlen természetvédelmi tevékenységén túlmenően sokirányú felelőssége van a vidékfejlesztésben, melyet jó volna szélesebb körben is megismertetni a közvéleménnyel. Új elemként az erdőtelepítésben is szerepet szánunk a társaságoknak.
Van információja arról, hogy gyakorlatilag magállt hazánkban az erdőtelepítés eddig kedvező folyamata?
Sajnos igen, elsősorban a pénzügyi támogatások „eredményeként”. Ezért is szeretnénk, ha az állami erdőgazdaságok részt vállalnának a Nemzeti Földlapnál lévő állami területek erdősítésében. Ennek nagyságrendje 5000-10 000 ha. Kérem az erdészeti szakmai szervezeteket, hogy közösen találjuk ki a pénzügyi finanszírozás módját a PM-nél vagy az EU vonalán. Az elhagyott mezőgazdasági területek erdősítése bizonyára jó visszhangra talál a közvéleményben is.
Az erdészet megítélését nemcsak a laikus közember és a természetvédők határozzák meg. Egyesületünk idei programjába felvette a természetjárókkal, turistákkal való szorosabb együttműködést, akik érdek nélkül kritizálják és dicsérik az erdőgazdálkodót, de mindenképpen az erdő érdekében.
Az MNV Zrt. támogatja a programot akár közvetlenül, akár a társaságokon keresztül is. Például szívesen támogatjuk a turista utak kifestéséhez szükséges eszközök, festékek beszerzését és utak felújítását. Vannak egyéb területek is, ahol az együttműködés kialakulhat, de tudomásom szerint számos helyen jól működik a kapcsolat. A továbbfejlesztésre szívesen alakítunk ki programot, hiszen az erdészeti kommunikációnak is kiváló lehetőséget teremt.
Az erdészeti kommunikációt rendre felemlíti. Az ágazatban számos próbálkozás indult már, de átütő erő nem született. Nem kellene összefogni a tudásunkat és eszközeinket egy hatékony erdészeti kommunikáció létrehozása érdekében?
Itt tartom a kezemben az Egyesület által kiadott Erdészeti Lapok-at. Az újság jó színvonalú. Számos erdészeti könyv is itt van a polcomon, mely mutatja, hogy az erdészek aktív munkát végeznek, de valóban a kommunikáció összehangolásra szükség van.
Egyesületünk működteti a www.erdeszetilapok.hu és a www.oee.hu honlapokat. Úgy látom, hogy a www.allamerdeszet.hu honlap, mely a 19 erdészeti társaság honlapját fogja össze és ad friss híreket, nem működik. Ugyancsak gondok vannak az ágazati kommunikáció érdekében felépített és a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő Erdészeti Információs Központ pénzügyi fenntartásával. Itt kapott helyet az OEE Wagner Károly Erdészeti Könyvtára és a MEGOSZ is. Mi úgy gondoljuk, hogy egy ágazati kommunikációs tevékenység fenntartásában közös felelősséget és pénzügyi finanszírozást kell megvalósítani.
Az erdészeti kommunikáció fontosságát felismertük és az Erdészeti Információs Központot valóban az ágazat kommunikációs bázisává kell tenni. Egyet értek azzal, hogy az ágazati kommunikációt az írott és elektronikus sajtón keresztül is erősítenünk és támogatnunk szükséges. Így az Erdészeti Lapokat és a honlapokat is.
A kommunikációhoz tartozik az új innoLignum SOPRON Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat, melyet szeptember 11-13. között szervezünk meg. Az ágazati innováció támogatása érdekében konferenciát szervezünk a tudományos intézmények és az állami erdőgazdálkodók együttműködésével a 200 éves erdészeti felsőfokú képzés jegyében.
A soproni vásár közel áll hozzám, hiszen több alkalommal vállaltam aktív szerepet, hogy erősödjön a soproni szakmai képviselet. Örülök, hogy új formában a rendezvénysorozat megszervezésre került. Természetesen ott leszek a konferencián és a 19 erdészeti társaság is meg fog jelenni a kiállításon. A hatékony együttműködéshez pontos forgatókönyvet kérek. A Vándorgyűlés, amely Debrecenben lesz szintén fontos erdészeti esemény. Az ERTI-vel történő szervezésről tudok és ott leszünk az MNV Zrt. képviseletében.
A megbeszélést követően Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettes behívatta Klemm József erdőgazdasági ügyvezető igazgatóhelyettest és a megbeszélésünk témaköreit tételesen lediktálva annak végrehajtását adta ki. Ormos Balázs főtitkárt arra kérte, hogy a kommunikációt érintő minden területről, kiemelve az Erdészeti Információs Központot, készítsenek előterjesztést, hogy az MNV Zrt. vezetése elé terjeszthesse jóváhagyásra.
Ormos Balázs


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.