2011-ig Románia a Kárpát Egyezmény elnöke (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. június 20. - A Kárpát Egyezményt aláíró országok második találkozójára került sor Bukarestben június 17-19. között. A megbeszélésen a biológiai sokszínűség, illetve a tájak sokszínűségének megőrzésére vonatkozó dokumentumot írtak alá a felek: ennek értelmében elkészül egy vörös lista a Kárpát-medencei leromlott élőhelyekről és veszélyeztetett fajokról. Emellett a dokumentumot aláíró államok vállalják, hogy nem engednek be a Kárpát-medencébe az itteni ökoszisztémától idegen növény- és állatfajokat. A közeljövőben ugyanakkor kidolgoznak egy adatbázist a hét tagállamban található állat- és növényvilágról, természetvédelmi területekről és természetes élőhelyekről, a különböző állatfajok szaporodása érdekében pedig átjárókat fognak kialakítani az egyes országok között.
– Az elkövetkező három évre Románia veszi át a Kárpát Egyezmény elnökségét – mondta el Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, aki országunkat képviselte a rendezvényen. Tekintettel arra, hogy a Kárpátok 40%-a országunk területén található, illetve arra, hogy 2 millió romániai a Kárpát-övezetben él, Románia az állandó titkárságot is ellátná, de erről még nem született döntés – fogalmazott.
A Kárpát Egyezmény a Kárpátok régiója védelmének és fenntartható fejlődésének egyik fő eszköze. Az egyezményt aláírói Románia mellett Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Szerbia és Ukrajna.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.