Minden amerikainak jár a pisztoly (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. június 26. - Nagy várakozás után az USA legfelsőbb bírósága 5-4-es szavazataránnyal úgy döntött, hogy alkotmánysértő tiltani a polgárok fegyvertartását. A döntés egy washingtoni biztonsági őr fellebbezésével kezdődött, és évekre meghatározhatja az USA fegyverpolitikáját.

Az USA legfelsőbb bírósága - ami lényegében alkotmánybíróságként is működik - csütörtökön ítéletet hozott egy régen várt ügyben: Dick. A. Heller washingtoni biztonsági őr vehet magának pisztolyt és azt haza is viheti. A 66 éves őr pisztolyán bőven túlmutat, hogy a bíróság kimondta: az amerikaiaknak joguk van önvédelemhez és vadászathoz lőfegyvert vásárolni.
Az USA alkotmányának talán legvitatottabb pontja a fegyverhasználatot biztosító úgynevezett második alkotmánykiegészítés, amit még 1791-ben fogadtak el. A szöveg egyszerre rendelkezik az önvédelmi milíciák alapításáról és a fegyvertartás jogáról. Egy-egy iskolai lövöldözés kapcsán rendre előkerül a téma. Vannak akik szerint az alkotmány valójában csak az önvédelmi szervezeteknek engedi meg a fegyverhasználatot, a radikálisabbak szerint pedig egyszerűen meg kellene tiltani, hogy az amerikaiak többsége könnyedén lőfegyverhez jusson.
A legfelsőbb bíróság most először értelmezte az alkotmány fegyvertartásra vonatkozó szakaszát. A kérdés Dick. A. Heller perével kezdődött. Heller Washington D. C.-ben, az USA fővárosában él, ahol az egész Államokban a legszigorúbb a fegyvertasi jog. 1976 óta ott egyáltalán nem lehet pisztolyt tartani. Heller azzal érvelt, hogy ezzel alkotmányos jogait sértik.
A legfelsőbb bíróság elmarasztalta Washingtont, igazat adva Hellernek, és megerősítve egy korábbi, alsóbb fokú bírói ítéletet. A bírók szavazásának szorossága mutatja, hogy korántsem ment egyszerűen a döntés.
A határozatot üdvözölte többek között Dick Cheney alelnök, a szabad fegyvertartás elkötelezett híve. A kormányzatból azonban többen azért kezdtek el aggódni, hogy a döntés fellazíthatja a mostani korlátozásokat, például az automata fegyverek tartására érvényes szövetségi tilalmat.
Antonin Scalia főbíró az ítélethozatal után azzal nyugtatta az aggódókat, hogy természetesen ezután sem lehet iskolába vagy állami hivatalokba fegyverrel járni, és a beszámíthatatlan személyek sem kaphatnak puskát a boltban, írja a Washington Post.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.