Jól érzik magukat a madarak a komlói cross-pályán (helyilapok)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. július 15. - A Komló-közeli crosspályán - ami jellegében leginkább egy domboldali fás legelőre emlékeztet - március elején létesítettünk mesterséges fészekodútelepet az énekesmadarak számára - emlékeztet a tavasszal történtekre Bank László.

A MME pécsi irodavezetője  szerint a kihelyezés ugyan kicsit későn történt, ezért az idén 20-25 %-os odúfoglalásnál nem vártak többet, az eredmény ezért még őket is meglepte. A május-júniusi ellenőrzések során derült ki, hogy a kihelyezett 50 db odúból 32 db-ot foglaltak el költésre a madarak, ami 64 %-os odúkihasználtságot jelent. Ez vetekszik az erdős területeken található odútelepeink foglalási mutatóival. A 32 db lakott odúban 16 pár mezei veréb, 11 pár széncinege, 2 pár kék cinege, 2 pár nyaktekercs és 1 pár barátcinege telepedett meg.
Érdekességként említhető, hogy a pálya kisebb-nagyobb rézsűiben 5-10 pár gyurgyalag is költőüreget vájt magának. A költő párok végleges számára majd a júliusi részletes felmérés ad választ. E fokozottan védett madarakat tehát nem zavarja különösebben a folyamatos emberi jelenlét, esetenként a versenyek zaja és a nézők tömege. A madarászok és a pálya üzemeltetői egyaránt kíváncsian várják, hogy a crosspálya nagyobb igénybevételével a későbbi évek folyamán hogyan fog változni az odútelep madárfaj-összetétele és a gyurgyalagtelepen fészkelő párok száma. Oszvald Péter


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.