"Biomassza mellett sincsenek veszélyben ai erdők" (Baranya Online)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. július. 23. - PÉCS - Sajtótájékoztatót hívott össze a Mecseki Erdészeti Zrt. és az erdészeti hatoság, hogy reagáljon a közelmúltban megjelent hírekre, amelyek arról szóltak, hogy sokan Pécsi Hőerőmű biomassza blokkjába vándorló fák miatt féltik az erdőket. Tízéves szerződést kötött 2004-től kezdődően a Mecseki Erdészeti Zrt. a Pécsi Hőerőművel évi ezer köbméter tűzifa beszállítására, amelyet a biomassza blokkban égetnek el - hangzott el tegnap az erdészet és a Baranya Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságának pécsi sajtótájékoztatóján.
Dr. Varga Tamás igazgató a Baranyában folyó erdőgazdálkodásról beszélt annak kapcsán, hogy közelmúltban több cikk foglalkozott e témával a sajtóban. Többen, köztük Sólyom László köztársasági elnök is aggályalt fogalmazta meg, miszerint az erőmű faéhsége miatt csökken rohamosan az erdők állománya.
Az igazgató kijelentette, hogy az erdőgazdálkodásban ma minden beavatkozás hatósági engedélyhez kötött, s nem csak az állami és nem csak a védett területeken. Előfordulnak, előfordulhatnak természetesen engedély nélküli vágások, amelyek hátterében egyértelműen a elkövetők haszonlesése áll. Ezeket természetesen igyekeznek felderíteni, megelőzni. A múlt év számításaik szerint 25-30 ezer köbméternyi fát termelhettek ki engedély nélkül Baranyában és Tolnában - jegyezte meg dr. Varga Tamás.
Nagyjából annyit, amennyivel - pontosan 20 ezer köbméterrel - csökkentették idén a fakitermelési kvótát az elmúlt évhez képest. A hivatal erdészeti igazgatóságának vezetője szerint jellemző ez a folyamat, ami a számokból jól látszik. Évről évre kevesebb fa kitermelésével számolnak ugyanis, s nem is teljesítik a maximális értékeket. A tavalyi, 200 ezer köbméterhez közeli üzemtervi előíráshoz képest alig több, mint 150 ezer köbméter volt a tényleges kitermelés.
Dr. Varga Tamás szerint az erdészeti technikák, technológiák finomodása is egy szépen kirajzolódó folyamat következménye, amelyben kiemelt szerepe van a társadalom nyomásának. Annak, hogy az emberek érzékenyek az erdőket ért változásokra, és igyekeznek ebbéli érdekeiket érvényesíteni.
Szőnyi János, a Mecseki Erdészeti Zrt termelési vezérigazgató-helyettese is azt emelte ki, hogy az erőmű biomassza blokkjának 2003-as beindításával nem nőtt a fakitermelés. Ennek egyik oka, hogy egyre több faluban tértek át a gázellátásra, hogy gyakorlatilag a 2000-es évek elején már nehezen tudták értékesíteni a tűzifának valót, s most is vannak pluszkészleteik, Illetve több fát kitermelhetnének. Így az erőmű biomasszára történő átállásakor sem kerülhetnek szerinte veszélybe a mecseki erdők.
Kísérlet Pécsváradon
Az erdészeti technikák finomodásának következménye az úgynevezett szálalás kialakulása is. Ezt a több külföldi országban már jól bevált módszert indította el a közelmúltban kísérleti jelleggel Mecseki Erdészeti Zrt. Pécsváradi Erdészeti Igazgatósága - tudtuk meg a tegnapi tájékoztatón szálalás egy speciális erdőgazdálkodási módszer, amelynek tudatos és professzionális formája Svájcban alakult ki a XIX. század végén. Nincs tarvágás csak ritkítás, az erdő állományszerkezete szinte alig változik.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.