Súlyos árvízkárok a felső-Tiszán (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-07-25 - Hidakat, portákat öntött el a megáradt Tisza Kárpátalja rahói járásában.  Kőrösmező (Jaszinya) térségében hegyomlás torlaszolt el egy patakot, amely ennek következtében elöntött egy országos jelentőségű autóutat.

Mezőhát (Lazescsina) közelében ma hajnalban a helyi patak áradása miatt hegycsuszamlás történt, s a leomló kő-, fa- és sártömeg eltorlaszolta a patak medrét, amely jelenleg a Munkács-Rohatin főútvonalon, mintegy félméteres magasságban hömpölyög. Ugyanitt egy közúti hidat is alámosott a víz. . Kőrösmező körzetében közel húsz, gyalogos közlekedésre szolgáló függőhidat sodort el a Fekete-Tiszába ömlő Lazescsina patak. Két további falucskában húsz porta került víz alá, s az egyik házból lakóit mostanra ki is kellett költöztetni.
Csorna Tisza községben a Fekete-Tisza tucatnyi udvart öntött el, megrongálta a falu egyetlen útját és alámosta a település központjában lévő közúti hidat.
Kőrösmező térségében egyébként már napok óta csak egy sávon bonyolódott egy szakaszon a forgalom a Tatár-hágóhoz vezető országúton, miután leomlott az átázott partfal, s az egyik útsáv helyén harminc méter mély szakadék keletkezett.
A katasztrófa-elhárítás illetékes szolgálatai és az útkarbantartók nagy erőkkel vonultak ki a legveszélyeztetettebb helyszínekre.
Kárpátalja síkvidéki területein is jelentős áradást tapasztalnak A Latorca például több helyen kilépett a medréből és elöntötte az ártereket.
P.I.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.