Ritka makiféle élőhelyváltása reményt kelt a tudósokban (Hírextra)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image2008. 07. 22. - Madagaszkár szigetén távol attól a helytől, ahol korábban megfigyelték őket, kutatók ráakadtak az óriás bambuszmakik (Prolemur simus) egy csoportjára. A szakértők szerint ez reményt adhat a rendkívül veszélyeztetett faj túlélésére. A szigetország középső-keleti vidékén, a Torotorofotsy közelében fekvő mocsaras területeken találták meg a populációt, azaz mintegy 400 km-rel északabbra azoktól a bambuszerdőktől, amelyeket korábban egyedüli otthonukként ismertek.
"Olyan helyen megtalálni a bambuszmakikat, ahol az ember nem is számít rájuk, izgalmasabb dolog, mint egy új fajt felfedezni" - magyarázta a kutatás vezetője, Edward Louis amerikai genetikus kedden kiadott közleményében.
A szakemberek úgy vélik, hogy nagyjából 30-40 egyedből áll a prolemurok csoportja. A korábban ismert élőhelyet - ahol nagyjából százra becsülik a makik számát - a felégetéses mezőgazdaság és az illegális fakitermelés fenyegeti. Ezért nagy jelentőségű a mostani felfedezés.
Az óriás bambuszmakik különleges, kizárólag Madagaszkáron élő főemlősök. Táplálékukat kizárólag az óriás bambusz jelenti, rendkívül erős állkapcsukkal képesek elrágni a kemény szárakat, anyagcseréjük pedig képes feldolgozni a növény cianidtartalmát - egy maki egynapi bambuszadagjában lévő méreg végezne egy felnőtt emberrel.
A biológusok több évtizede "szent helyként" tisztelik Madagaszkárt, mivel az itt élő fajok 90 százaléka sehol másutt nem található meg. Noha ma az afrikai kontinens mellett található a sziget, 100-200 millió évvel ezelőtt szakadt el az egykori Gondwana szuperkontinenstől, 65 millió évvel ezelőtt pedig Indiától. Az évmilliók óta tartó elszigeteltség alakította ki sajátos flóráját és faunáját.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.