2004. december 21.
Olvasóink közül gyakran keresnek meg bennünket gazdálkodásukat érintő kérdésekkel
Hogy lehetne még eredményesebbé tenni a méhészkedést? Segítene-e, ha biotermék lenne a méz?
A hazai biotermékek előállítását felügyeli a Biokontroll Hungária Kft, tőlük kaptuk a következő tájékoztatást: a hagyományos termelésről való átállás ideje legalább egy év. Fontos, hogy ezalatt a viaszt kicseréljék. Csak a teljes csere után lehet a méhészetet ökológiai szempontból megfelelőnek tekinteni és csak a csere után pergetett méz lehet biotermék. A frissen kiépített szűz- és első osztályú lépekből történhet az első átállt évben a pörgetés.
Érdemes-e a jövőben is tejtermeléssel foglalkozni? - kérdezte több olvasónk is, arra hivatkozva, úgy hallották, szigorodnak a tejátvétel feltételei. Igaz-e, hogy csak az extra minőségű tejet ismeri el az unió? - kérdezte bátaszéki olvasónk.
- Nincs lényeges változás, továbbra is az 1/2003-as FVM-ESZCSM közös rendelet van érvényben. Ez a nyerstej minőségével, a minőség vizsgálatával és a különböző tej alapú termékek gyártásával, valamint forgalomba hozatalával foglalkozik. Az azonban továbbra is tény, hogy elsősorban az extra minőségű tej termelését ismerik el. Erre hazánkban is évek óta törekedtek, hiszen amikor a termelés mennyiségi támogatására már nem kaphattak pénzt a gazdálkodók, a minőséget javító beruházásoktól legfeljebb akkor vonták meg átmenetileg a támogatást,' amikor a pályázati pénzek az adott évben elfogytak. (Az uniós országokban a nem megfelelő minőségű tej élelmezési célokra nem használható fel.)
Regölyi, tamási olvasóink az erdőtelepítés támogatásáról érdeklődtek.
- Az uniós pénzzel is megsegített erdőtelepítési program alap- és kiegészítő támogatásból, ápolási támogatásból, valamint jövedelempótló támogatásból áll össze. Az újdonságot főként az utóbbi jelenti, ugyanis az unió kiegészítő, vagy plusz támogatást ad azért, hogy kárpótolja azokat, akiknek kiesése keletkezik abból, hogy az erdősítés miatt a területen abbahagyták a mezőgazdasági termelést.
Mauthner Ilona