2012.09.01. - FESZTIVÁL Érdekes programokkal is népszerűsítik a vadgazdálkodást
Soponya –Míg egy átlag magyar évente 30 kilogramm baromfit fogyaszt,
addig vadból a fejenkénti adag alig több mint 1 kilogramm. Ezen remél
változtatni a Vadex vadgasztronómiai fesztiváljával.
Libamájas
fácánpraliné kékáfonya ízzel, vadnyúl rolád vörösboros szedres
bíborkörtével, szarvaspástétom, apróvad terrine, tárkonyos muflon,
vadpulykamell konyakos libamáj parféval, őzgerincfilé sous vide
kakukkfüves elixírrel, dámszarvas gulyás és mini csomboros vadhússal
töltött káposzta - csak néhány azokból az ételekből, amelyek a hatodik
országos vadgasztronómiai fesztiválon asztalra kerültek a Kodolányi
János Főiskola gasztroteamjének jóvoltából. Idén először a Vadex
Mezőföldi Zrt. rendezvénye már többnapossá bővült. Így a tegnapi szakmai
bevezetőt szombaton nyílt nap követi, amelyen gasztronómiai és egyéb,
a vadászattal kapcsolatos érdekességek népszerűsítik a magyar
vadgazdálkodást. A soponyai Sárvíz-Völgye Erdészeti, Vadászati és
Ökoturisztikai Központban ugyanis lesz szakácstalálkozó,
koronglövészet, megyei vadásznap és solymász bemutató is.
A tegnapi
szakmai előadássorozat azonban igen tanulságos elemekkel szolgált a
témában: elsőként kijelenthetjük, hogy a méltánytalanul alulbecsült
vadhús igen egészséges - hangsúlyozta előadásában Balsay Miklós, az
Erdőért Egyesület vezetője -, mert az állat természetes tápanyagot
fogyaszt, így húsa antibiotikum-mentes. Továbbá, mint Kocsonya Kálmán
mesterszakács szavaiból kiderült, egyrészt igen sovány, másrészt gazdag,
az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen omega 3 zsírsavban. Mégis
alig fogyasztja a magyar ember...
- A vadhús a mai napig
különlegességnek számít a hazai gasztronómiában, amelyet a fogyasztás is
mutat, ugyanis míg egy átlag magyar évente 30 kiló baromfit fogyaszt
el, addig vadhúsból a fejenkénti adag alig több mint 1 kiló - árulta el a
megdöbbentő adatot a mesterszakács a pénteki workshopon. Ennek azonban
elsősorban nem lehet az az oka, hogy az elejtett vad közel fele
külföldre kerül, inkább az ár és az ízvilág az, ami miatt a magyar ember
számára kicsit még szokatlan.
A magyar vadgazdálkodás, vadállomány,
vadászati színvonal és a vadhús termékek mégis világhírűek. Ez egyrészt
köszönhető a kedvező éghajlatnak, másrészt a felkészült gazdálkodásnak
A
lőtt nagyvad nagyon fontos élelmiszeripari alapanyag, amelynek a
mennyisége tavaly 12 ezer tonna volt Magyarországon, az apróvadé pedig
közel ezer tonna - mondta Balsav Miklós, aki elárulta azt is:
Magyarországon már évtizedek óta folyik az exporttevékenység, a nagyobb
feldolgozó üzemek a 11-12 tonnának a felét feldolgozzák és annak 80-90
százalékát külföldre adják el. S. Töttő Rita