Megélhetést kínál a bodza (24 óra)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. augusztus 17.
LÁDÁBAN Bakonyalján sokan gyűjtik szorgosan a fekete bogyós termést. Most érik a bodza bogyója. A bakonyaljai települések út menti területei különösen gazdagok az ízletes és egészséges gyümölcsben. Sokan - köztük gyerekek, munkanélküliek - járják ládával a termőterületeket. Alkalmi munka ez, az idén csak kéthetes lesz a szezon.

BAKONYALJA A kisbéri Otoltics Márk kilencedikbe megy szeptemberben. A nyáron igazolt át egy focicsapatba, új stoplis csuka kellene. Erre gyűjt a bodzaszedésből. - Harmadik éve a bogyószedésből gyarapítom a zsebpénzemet. Anyukám ajánlotta ezt a munkát. Az első évben nem sokat, de tavaly már 170 kilót gyűjtöttem. És mindezt egy nap alatt mesélte a Kisbértől Bakonysárkány felé vezető út mellett, néhány percre félbehagyva munkáját. Az idén is hasonló teljesítményt vár el magától. Délelőtt egyedül, délután a barátaival szorgoskodik. A termést Kisbérre viszi Czeréné Szabó Lilla saját házában veszi át a begyűjtött bodzát Kisbéren. Nagy tapasztalata nincsen, néhány napja kezdte ezt a munkát. - Munkanélküli lettem, egy fizetés nem volt elég. Meggazdagodni ebből sem fogunk. Szerintem annak éri meg igazán, aki munka mellett foglalkozik vele - mondta a hirtelen kezdetről.
A családi ház kertjében negyvenkét láda, csaknem három mázsa bogyó várja a szállítót. Nála legfeljebb egy napot pihen a gyümölcs. A kellékeket - a mázsálót és a ládákat - a főnöke adta kölcsön. Õ nem más, mint Géringer Gyula, aki már tizenhetedik éve veszi át a környékbeli átvevőktől és bodzaszedőktől a növényt. Vérteskethelyi házukban mesélt a kezdetekről:
- A családnak a megélhetést jelenti a bodza. Véletlenül bukkantam rá a lehetőségre. A környék különösen, de az egész Dunántúl gazdag termőterületekben.
Az idei termés nem úgy alakult, ahogyan várták, egy hónap helyett csak kéthetes lesz a szezon. Tavaly volt, hogy egy településről hatszáz láda bodzát gyűjtött be. Az idén előfordult, hogy tizenhárom településről jött össze ennyi. Gyula napja szezonban reggel hatkor kezdődik, ekkor gyűjti be a ládákat az átvevőktől. A dobozokba csak fekete, a száránál egy centiméternél elvágott termés kerülhet A bodzát Koroncóra szállítja, ahol ételfestéket készítenek belőle.
Településenként négy-öt család rendszeres gyűjtő. A vérteskethelyi Gyügyei László tíz éve indul nyaranta körútra. Most mellékesként, de régebben ez jelentette a megélhetést. A kis kocsival öt kilométert is gyalogolnak a fekete bogyóért. Volt olyan évük, amikor 40-50 ezer forintot kaptak munkájukért.

A kamrapolcra: bodzalekvár
500 gramm savanyú almát hámozzunk meg, és a magházak kivágása után vágjuk fel apró darabokra. Keverjünk hozzá két kg frissen szedett bodzatermést, szórjunk rá 1,3 kg cukrot, és egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe. Az almahéjat a magházzal egy citrom levével pároljuk puhára, majd passzírozzuk át, és tegyük a gyümölcsökhöz. Állandó kevergetés mellett 30 percig főzzük, majd ízesítsük egy teáskanál őrölt gyömbérrel


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.