BARRIQÜE Tíz év munka meghozta a várt eredményt
A legjobb franciaországi barriqüe (barik) hordógyártókat is lepipálta a bátaapáti székhelyű Európai Kádárok Kft. egy firenzei összekóstoláson. A cég hordóit a magyar borvidékeken és a világ számos országában ismerik
Nagy sikert arattak a bátaapáti székhelyű Európai Kádárok Kft. barik hordói a közelmúltban Firenzében lezajlott úgynevezett összekóstoláson. Mint azt Sikabonyi Miklós ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a szakmai megmérettetésen a zsűri szerint a bátaapáti cég hordói adták hozzá a borokhoz a legjobb ízt, aromákat. Ez az eredmény azért különösen figyelemreméltó, mivel a barikolás őshazájának tekinthető Franciaországból tizenhat hordókészítő céget előztek meg az Európai Kádárok. Amely tényt egyébként a franciák érthetően nem fogadtak túl nagy lelkesedéssel.
Születésnapi ajándéknak is beillik az elismerés.
A firenzei szakmai elismerés felfogható akár születésnapi ajándéknak is, ami azonban nem magától hullott az idén tízéves cég ölébe. Sikabonyi Miklós elmondta, hogy 1997-ben körültekintő munkával választották ki a cég palotabozsoki telephelyét és a műszaki vezetőt, Flódung Kristófot, egy régi, nagy szakértelemmel bíró kádárt. Magát a barik hordógyártást csak két év múlva kezdték el, mert kezdetben még nem rendelkeztek saját alapanyaggal. Az első dongákat 24 hónapig szárították a szabadban. Ma már több, mint ezer köbméternyi dongakészlettel rendelkeznek.
A gyártás 1999-ben indult. Kezdetben szinte kizárólag külföldre, olasz, spanyol, francia, osztrák, német, USA-beli borászoknak szállítottak. 2003. óta a magyar piacon is jelen vannak, ma már évente több mint háromszáz hordót adnak el idehaza. Szállítanak többek között a szekszárdi, a villányi és az egri borvidékre is. A Mecsekből és a Zemplénből vásárolják a faanyagot, évente 1200-1300 köbméter kocsánytalan tölgy rönköt.
Ezeket száztíz centis darabokra vágják. A felhasított rönkökből fűrészelik ki a dongát, amelyet felhasználás előtt több évig kezelnek - szárítanak és locsolnak - a szabad ég alatt. Egy köbméternyi rönkből mindössze 0,17 köbméter donga lesz. Így válik a köbméterenként hatvanezer forintba kerülő nyersanyagbél köbméterenként 600-650 ezer forint értékű hordóalapanyag. Amelynek egy köbméteréből űr-mérettől függően általában 11 barik hordó készül, a megrendelők igénye szerinti különböző hosszúságú pörkölési időkkel.
Steinbach Zsolt